Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Šta ova p.... piše?'

Svjedok: Matanić je rekao da će ubiti Pukanića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje za ubojstvo Ive Pukanića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno svjedočenjem zaštićenog svjedoka Dušana Ercega koji je izjavio da mu je prvooptuženi Robert Matanić, s kojim je bio na odsluženju kazne u Sremskoj Mitrovici, rekao da će ubiti Pukanića.

'Nakon što je u tjedniku Nacional objavljen tekst o ubojstvima u Bugarskoj u kojem se loše pisalo o Mataniću on je kazao: 'što ta pi... piše, ionako ću ga ubiti za 20 dana', posvjedočio je Erceg. Dodao je da su Matanić i još neki zatvorenici za Pukanića rekli da radi probleme uglednim ljudima u Crnoj Gori.

 

>> Kuzmanović: Optužnica nije utemeljena na dokazima 

Svoj zatvorski odnos s Matanićem svjedok je opisao kao površno poznanstvo. Najčešće su se, kaže, sretali tijekom šetnji ili u kupaonici. Svjedok je kazao i da osoba pod nadimkom Kardinal koja je Matanića posjetila u srbijanskom zatvoru nije optuženi Slobodan Đurović, iako se upravo Đurović prema iskazima nekih drugih svjedoka povezuje s tim nadimkom. Đurović je, prema USKOK-ovoj optužnici, bio veza neposrednih izvršitelja atentata s naručiteljem Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam koji je za Pukanićevu likvidaciju navodno platio 1,5 milijuna eura i kojemu se za to sudi u Beogradu.

Shvatio da nije on

Svjedok se prisjetio da je tijekom posjeta u Sremskoj Mitrovici početkom 2007. Mataniću došao 'pristojno odjeven, elegantan gospodin' kojega je nazivao Kardinalom. 'Ali prateći medije, a i sada u sudnici, shvatio sam da to nije taj čovjek', kazao je Erceg koji je sudu predao i fotografiju Kardinala koju je dobio od jednog zatvorenika. Od zatvorenika je, tvrdi, čuo i da je Matanić planirao bijeg na način da je netko od njegovih suradnika kamionom trebao probiti ulazna vrata na zatvorskim sportskim terenima.

Zaštićeni svjedok

Inače, Erceg je na šestogodišnju kaznu u Sremskoj Mitrovici bio osuđen zbog prijevare, a sada je u programu zaštite svjedoka pa je iskaz pred Županijskim sudom davao bez kamera kako ne bi bila ugrožena njegova sigurnost ili sigurnost njegove obitelji. U nastavku suđenja Erceg će odgovarati na pitanja obrane.

'Želio sam se odužiti svojoj državi'

Erceg je kazao da se na svjedočenje odlučio pošto je u ćeliji doznao da je Matanić uhićen zbog ubojstva suvlasnika tjednika 'Nacional' koje mu je i najavio još u srbijanskom zatvoru. Zbog svega što sam čuo u Sremskoj Mitrovici smatrao sam da sam obvezan sve javiti Hrvatskoj, kazao je Erceg, dodavši da se na taj način želio odužiti svojoj državi. Inače, riječ je o svjedoku koji je zbog prijevare u Srbiji 2005. osuđen na šest godina zatvora, pošto je zbog istog zločina u toj zemlji osuđen i 1991. Drugu je kaznu dijelom služio i s Matanićem koji je u Sremskoj Mitrovici završio zbog krijumčarenja oružja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene