185698
185698
185698
185698
185698

Šverc šećera: Carinicima, špediterki i poduzetnicima 30 godina zatvora

  • , 18.07.2011., 17:19
  • Autor:

Sedmorica carinika zadarske Carinarnice, špediterka 'Intereurope' i dva gospodarstvenika danas su na Županijskome sudu u Zadru osuđeni na ukupno 30 godina zatvora.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Županijsko državno odvjetništvo teretilo ih je za pogodovanje tvrtki 'Sentum', jer su joj omogućili neplaćanje dijela carine i tako državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna.

Zatvorske kazne po pet godina i dva mjeseca sudac Županijskoga suda u Zadru Boris Radman izrekao je vlasniku i komercijalistu zadarske tvrtke 'Sentum' Tomislavu Šariću i Alessandru Lodiju. Kako je izrečena kazna zatvora bila iznad pet godina, Alessandro Lodi je odmah nakon izricanja presude odveden u pritvor zadarskoga zatvora, a Šarić, koji nije bio na izricanju presude, također će morati u zatvor čim ga pronađu pravosudna tijela.

Sudac Boris Radman rekao je da je tijekom postupka nedvojbeno dokazano da su optuženi počinili to kazneno djelo, a kazna zatvora od četiri godine i 11 mjeseci dosuđena je i špediterki 'Intereurope' Aleksandri Grbić. U obrazloženju sudac Radman je rekao da je agentica špedicije 'Intereurope' Aleksandra Grbić, znajući o svemu, a na nagovor Lodija, ovjeravala lažne carinske deklaracije.

Inače, na lažne deklaracije potpisalo se i sedam carinika zadarske Carinarnice pa je tako na tri godine i deset mjeseci zatvora osuđen Petar Klanac, Tomislav Pavlović dobio je dvije i pol godine zatvora, Anđelo Šimičić osuđen je na godinu i devet mjeseci, Lučano Jelenković na godinu i osam mjeseci, Aurelio Kalmeta na godinu i osam mjeseci i Nenad Picić - Bobić na godinu i četiri mjeseca zatvora.

U obrazloženju sudac Radman je rekao kako je carinicima izrekao zatvorske kazne s obzirom na broj deklaracija koje su potpisali. U cijelom slučaju bez zatvorske kazne prošao je jedino carinik Oleg Vlahov, koji je osuđen na deset mjeseci, uvjetno na tri godine.

Inače, Županijsko državno odvjetništvo teretilo je svu desetoricu optuženika za pogodovanje tvrtki 'Sentum', i to tako što su izbjegli plaćanje carine za 745 tona šećera u punom iznosu.

Šećer je, naime, uvezen u Hrvatsku po nižim tarifama kao industrijski, a ne kao konzumni, koji se carini po višim tarifama. Tako su državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna koje prvooptuženi Šarić mora nadoknaditi. (Hina)

Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se