Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt je iznenadila

Udovica ruskog milijardera stigla u Split, danas poznat uzrok smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas bi trebali biti gotovi nalazi obdukcije i potpuna toksikološka analiza koji će pokazati točan uzrok smrti ruskog milijardera Leonida Garta.

U Bračkom kanalu utopio se ruski oligarh Leonid Gart, kralj građevine u Moskvi. Inače, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Hrvatska policija tvrdi, na tijelu nema tragova nasilne smrti, ali ruski mediji već špekuliraju kako je riječ o prikrivenom ubojstvu. Bogati milijarder u Hrvatsku je stigao s prijateljem i suprugom, a posljednjih dana viđen je u pratnji tjelesnih čuvara.

Pročitajte i ovo Odavanje počasti Alekseju Navaljniju u glavnom gradu Moldavije Aleksej Navaljni Članice grupe G7 traže da se razjasne okolnosti smrti najvećeg Putinovog kritičara Aleksej Navaljni i Vladimir Putin U zatvoru Preminuo Aleksej Navaljni, najveći Putinov kritičar, objavljeno što se dogodilo: Stižu oštre reakcije Zapada

>> 'Uvijek smo ga viđali u društvu, čudno je što je sad otišao gumenjakom sam'

Što se dogodilo bogatom Rusu u Bračkom kanalu, pitaju se svi. Misteriozna smrt ruskog oligarha glavna je tema na otoku, gdje bogati milijarder ima i agenciju za promet nekretninama. 'Ja van ništa ne znam, ništa ne znam, ništa ne znam...', isticao je jedan od otočana.

Prema posljednjim informacijama, umjesto na feštu kod prijatelja, posve neočekivano, i ne u skladu s njegovim karakterom, u nedjelju je promijenio plan i sam isplovio iz Sumartina u gumenom čamcu - prema Makarskoj. Nekoliko sati poslije, njegovo tijelo pronašla je posada trajekta Kijevo koja je plovila tim putem.

Nikad nije bio sam

'Uvijek je bio s dvoje ljudi. On i još dvojica. Mislim da su tjelesni čuvari. Nikad ga nismo vidjeli samog. Čak i kad pliva, uvijek netko stoji tu i motri, ne razumijem kako je sad otišao sam. Uvijek je bio s nekim', rekao je Herman, turist iz Austrije.

Ruski mediji sumnjaju na prikriveno ubojstvo. Prema njihovim informacijama, posljednjih dana primio je sumnjive telefonske pozive i bio nervozan, kaže njegov prijatelj. 'Imam mnogo sumnji, ali ne želim donositi preuranjene zaključke. No sumnjam da je smrt bila prirodna. Ne isključujem ubojstvo', rekao je Dmitry Khazov za Izvestiju.

Bogatom Rusu ovo nije prvi morski incident. Prošle godine, potopljen mu je 14 metarski brod. No Hrvati u Moskvi vjeruju da je nesretan slučaj. 'Kad bi bilo tako nešto, to bi bilo prvi put. U Moskvi već jedno 10-tak godina nema takvih, recimo romantičnih obračuna', rekao nam je u telefonskom razgovoru, iz Moskve, hrvatski poduzetnik Dubravko Horvat.

Jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi u Rusiji

Leonid Gart bio je jedan od najmoćnijih ruskih poslovnih ljudi. Blizak Vladimiru Putinu. Predsjednik ruske federacije sanjkaša pod čijim vodstvom su ostvarili najbolje rezultate u posljednjih 20 godina. Njegova kompanija gradila je objekte za potrebe olimpijade u Sočiju, bavio se obnovom najpoznatijeg ruskog dramskog kazališta Boljšoj teatra, ali i nizom poslovnih i stambenih kompleksa.

'Je li riječ o smrti koja je prouzrokovana nekakvim zdravstvenim problemom. Je li riječ o nesretnom slučaju il je riječ o eventualnom kaznenom djelu - je upravo ono na čemu krim policija intenzivno radi', ističe Marina Kraljević-Gudelj, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske. Gliser na kojemu je Rus viđen posljednji put prevezen je u Split, a njegovo tijelo na odjel patologije splitske bolnice kako bi se točno odredio uzrok smrti.

Stižu i ruski istražitelji

Još uvijek ima malo službenih informacija o cijelom slučaju. I policija i državno odvjetništvo i rusko veleposlanstvo tvrde da treba pričekati da istraga bude gotova. Iako mrtvozornik nije uočio tragove nasilja, policija želi ipak točno utvrdit uzrok smrti za što treba pričekati nalaze obdukcije i za sada ništa nije isključeno.

Državno odvjetništvo tvrdi kako se čeka nalaz toksikološkog vještačenja, što bi moglo potrajati par dana. U Split je stigla i Gartova supruga koja je bila s njim na Sutivanu i koja je otputovala u Moskvu prije njegove smrti. Tijekom dana pojavile su se i informacije kako stižu i ruski istražitelji, no državno odvjetništvo je to opovrgnulo te tvrde kako oni u Hrvatskoj nemaju jurisdikciju. Stoga u svakom slučaju treba pričekati da hrvatski istražitelji završe posao.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene