Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ožujku rekonstrukcija

Suđenje za ubojstva gardista na Lošinju 1991.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskome sudu u Rijeci danas je počelo suđenje za ubojstvo dvojice pripadnika Zbora narodne garde i pokušaj ubojstva još trojice u Malome Lošinju 1991. godine.

Optuženi su kapetan tadašnje JNA Vlado Grbin iz Pule i dvojica tada ročnih vojnika JNA Petar Petrović iz Požarevca i Radovan Anđić iz Bijeljine. Grbinu i Petroviću se pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić sudi u odsutnosti, a Anđić je danas došao na ročište iz Bijeljine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raspored događanja u Malom Lošinju Slika nije dostupna Varala starije i nemoćne Razotkrivena lošinjska prevarantica

Po optužnici, koju je pročitala zamjenica županijskoga državnog odvjetnika iz Rijeke Branka Ivanišević, Vlado Grbin poveo je noću 16. listopada 1991. dvojicu vojnika i organizirao zasjedu na pripadnike ZNG-a koji su trebali proći cestom u malološinjskome predjelu Čikatu. Ročnim vojnicima je, navodi se u optužnici, rekao da pucaju na njih tek nakon što on prvi zapuca.

Naišla su najprije dvojica gardista, Željko Krulić i Valter Dajčić, koje su pustili da prođu, a nakon njih i Rifet Mustić, Mladen Bujačić i Herkul Alaburić. U tom trenutku, tvrdi optužba, na tu trojicu je zapucao najprije Grbin, a zatim i ostala dvojica vojnika. Mustić i Bujačić na mjestu su ubijeni, a Alaburić nije pogođen jer se u trenutku otvaranja vatre našao iza betonskog stupa te se sakrio iza obližnjega zida.

Na Krulića i Dajčića, koji su se sklonili nakon prvih pucnjeva, također je pucano, a na njih je Grbin bacio i ručnu bombu koja nije eksplodirala, navodi optužba.

Danas su iskaz dali Alaburić i Krulić te još neki gardisti koji su prvi došli na to mjesto. Krulić je rekao kako smatra da je Grbin u prvome redu želio ubiti njega i Dajčića jer su oni dotad organizirali bijeg oko 80 ročnih vojnika iz lošinjskih vojarni. Rekao je da su njih petorica te noći išli prihvatiti osmoricu ročnih vojnika koji su po dogovoru trebali pobjeći iz obližnje vojarne. Nastavak suđenja najavljen je za ožujak, kada bi se ponovno trebala provesti rekonstrukcija zločina kako bi se preciznije utvrdile okolnosti u kojima se on dogodio.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene