Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nijemac promijenio iskaz

Suđenje Horvatinčiću: Krunski svjedok i DORH 'izgubljeni u prijevodu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Tomislavu Horvatinčiću, svjedočio je krunski svjedok, njemački nautičar Klaus Fuchs - i promijenio iskaz.

Klaus Fuchs, njemački nautičar, krunski je svjedok optužbe i prvi koji je stigao na mjesto pomorske nesreće i pokušao pružiti pomoć dvoje talijanskih nautičara. No, pred sudom je promijenio prvotni iskaz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UBOJSTVO TALIJANA Horvatinčić nakon suđenja: "I Talijani rade pomorske nesreće, mene se pretvara u monstruma" Slika nije dostupna Novo suđenje poduzetniku Horvatinčić: 'Htio sam umanjiti posljedice nesreće, ali nisam naišao na razumijevanje'

>> Talijani su poginuli udarcem tupog predmeta, a ne utapljanjem

'I tu je riječ o pogrešnom prijevodu mog iskaza. Približavao sam se gliseru s mojim gumenjakom i vidio sam da je Horvatinčić bio u šoku, tresao se i stalno šetao gore i dolje. Vidio sam da se brod može potopiti i da može nastati šteta pa smo zajedno išli nasukati brod. Uspeo sam se na njegov brod i ja sam bacio sidro. Sjećam se da me je tada pitao, ne znam je li na njemačkom ili na engleskom, može li pomoći i uzeti moj gumenjak i otići tamo', posvjedočio je Fuchs pred sudom, a prenosi Večernji list.

Kako je njegovo svjedočenje bitno drugačije od prvotnog iskaza DORH-u, državna odvjetnica ga je upitala je ga natetko iz Hrvatske kontaktirao u vezi sa svjedočenjem, na što je Nijemac odgovorio da nije. Nakon toga ga je upitala zašto je promijenio iskaz.

Svjedok Fuchs je zaključio kako mora da se radi o pogreški u prijevodu. 'Kad sam došao do broda, odmah sam rekao da ima mrtvih, a gospodin me pitao može li se gumenjakom otići do broda pomoći im jer on nema gumenjak', pojasnio je.

Rekao je i kako nije vidio nesreću, već čuo zvukove pa su prema mjestu nesreće krenuli gumenjakom. Po dolasku, nastavio je Fuchs, prvo su vidjeli žensko, a zatim i muško tijelo u moru te da mu je bilo jasno kako im ne može pomoći. To je rekao i Horvatinčiću i njegovoj suputnici, koje je zatekao nedaleko od mjesta nesreće.

Podsjetimo, Horvatinčića sud tereti za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. godine kraj Primoštena. Tereti ga se da je svojim gliserom, pri brzini od 26 čvorova, izazvao pomorsku nesreću, pregazivši jedrilicu u kojoj su se nalazili Marielda Salpietro Patell i Francesco Salpietro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene