Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sudska vještakinja optužena za primanje mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski Odsjek USKOK-a podignuo je, nakon istrage, optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv sudske vještakinje iz Omiša (1950.) zbog primanja mita te njezine sestre (1946.) koja joj je pomagala u izvršenju kažnjivog djela.

USKOK ne navodi identitet osumnjičenica, no mediji su pri privođenju 25. rujna izvijestili kako je riječ o sudskoj vještakinji Anki Samardžić i njezinoj sestri Mariji Lulić.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Ilustracija USKOK potvrdio Optužen trojac: Obilazili bankomate u ime Fine, tražili mito i krivotvorili dokumente

Prvookrivljena Anka Samardžić (57) optužena je da je od 2. srpnja do 24. kolovoza 2007. na širem omiškom području, kao stalna sudska vještakinja financijsko-knjigovodstvene struke, tražila i primila mito.

Nju je Raspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odredilo za provedbu knjigovodstveno-financijskog vještačenja u obnovljenu kaznenom postupku koji se pred tim sudom vodi protiv okrivljenika koji je u odsutnosti osuđen za pljačku na zatvorsku kaznu od šest godina.

Prvookrivljenica je od njega u više navrata zatražila 100.000 eura kako bi izradila nalaz i mišljenje koje bi u ponovljenu suđenju pridonijelo oslobađajućoj presudi. Pritom ga je pitala što misli kolika je cijena njegove slobode, rekavši mu kako 100.000 eura nije puno. Nakon telefonskih dogovora i susreta od njega je u tri navrata primila zatraženih 100.000 eura.

Drugookrivljenica Marija Lulić, inače pravnica i sudska vještakinja u Zagrebu, optužena je da je u navedenu razdoblju s otoka Paga i iz Zagreba telefonski savjetovala i upućivala sestru kako će od okrivljenika tražiti novac i izraditi vještvo koje će pridonijeti oslobađajućoj presudi. Pritom se dogovarala s prvookrivljenicom da joj vještački nalaz s mišljenjem, prije nego ga dostavi sudu, faksira kako bi ga pogledala.

Sestrama je 25. rujna bio određen jednomjesečni pritvor za primanje mita i pomaganje u tom kažnjivom djelu na zahtjev USKOK-a kako bi se spriječilo ometanje istrage, odnosno onemogućio utjecaj na svjedoke i uništavanje dokumentacije te dokaznog materijala. 

Mediji su već bili izvijestili kako je s USKOK-om u istrazi protiv vještakinje surađivao okrivljenik od kojega je tražila mito.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene