452458
452458
452458
452458
452458

Odgođene odluke o optužnicama protiv Bandića i Gavrilovića

  • , 05.10.2016., 10:00
  • Autor:
  • komentara

Na Zagrebačkom županijskom sudu odgođeno je odlučivanje o ranije odbačenoj optužnici protiv gradonačelnika Milana Bandića zbog pogodovanja udruzi "U ime obitelji" te o optužnici protiv Đure Gavrilovića za ratno profiterstvo.

 
 
 
 
MIlan Bandić i Đuro Gavrilović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Zeljko Lukunic/PIXSELL)
MIlan Bandić i Đuro Gavrilović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Bandićeva obrana predložila je izdvajanje dokaza za koje smatra da su nezakoniti. Prijedlog je odbijen pa će se obrana žaliti Vrhovnom sudu koji još nije odlučio o aferi Agram gdje je Županijski sud dokaze tajnih snimki razgovora proglasio nezakonitim.

I ovdje je tajno sniman razgovor Ivice Lovrića i Bandića, no Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković kaže kako se na to sada nisu žalili to jest tražili izdvajanje tih dokaza jer čekaju što će o tome u aferi Agram odlučiti Vrhovni sud.

Sloković tvrdi da nije riječ o odugovlačenju, već da obrana nije imala mogućnosti sudjelovati u ispitivanju svjedoka.

"Smatramo da je to povreda prava na dobru obranu. Dosta dugo forsiramo takav stav. Za sada Županijski i Vrhovni sud takve prijedloge odbijaju, no mi smatramo da se u kaznenom pravu dosta stvari mijenja. Tako se mijenjaju i određeni stavovi i to će jedan dan možda biti dobar argument na sudu u Strasbourgu, s obzirom da sud u Strasbourgu smatra da to predstavlja povredu prava na pravično suđenje i povredu prava na dobru obranu", kazala je Sloković.

"Temelj za tužbu Europskom sudu za ljudska prava"

Današnji prijedlog obrane odnosi se na ispitivanje svjedoka bez prisustva odvjetnika što Sloković naziva temeljem za tužbu Europskom sudu za ljudska prava dok USKOK tvrdi kako je riječ o odugovlačenju postupka.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković kazao je da je obrana na sjednici Optužnog vijeća zatražila da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje zapisnici o ispitivanju svjedoka. Županijski sud to je odbio i odgodio Optužno vijeće do odluke Vrhovnog suda, rekao je Mišković.

Odgođena i odluka o optužnici protiv Gavrilovića

Sud je odgodio i odluku o optužnici protiv Đure Gavrilovića za ratno profiterstvo koja bi se trebala donijeti 12. listopada. Odvjetnik Đure Gavrilovića, Rajko Čogurić, poručio je da optužnica nema temelja pozivajući se na odluku Ustavnog suda o slučaju Sanader i Hypo o zastari za ratno profiterstvo.

Istaknuo je kako se i ovdje radi o zastari, a da su odluke Ustavnog suda obvezujuće i za niže sudove.

Čogurić nije htio detaljno govoriti o arbitražnom postupku u kojem Gavrilović traži odštetu od Hrvatske, no iznio je svoj dojam da se "ovaj kazneni postupak proveo isključivo kao protuteža arbitraži.

"Na neki način se žele anulirati efekti arbitraže. Zbog toga je simptomatično da je ovaj postupak krenuo više od 20 godina nakon što je navodno djelo počinjeno. Jasna je namjera kuda vodi ovaj kazneni postupak", zaključio je Čogurić.

Uskok je odbacio Čogurićeve tvrdnje.

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se