Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbačen zakašnjeli podnesak

Sud naložio umirovljenici iz Omiša plaćanje 5.72 milijuna dolara kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savezni sud u New Yorku, koji je sudio u aferi Reebok, ponovo je naložio umirovljenoj krojačici iz Omiša Sonji Antičević da plati 5.72 milijuna dolara novčane kazne (30 milijuna kuna), nakon što odbacio njezin zakašnjeli podnesak u kojem izražava nedužnost.

U odluci koji je sud objavio kasno u ponedjeljak, nadležna sutkinja Kimba Wood navodi da je 27. siječnja primila pismo koje je u ime Sonje Antičević uputio njezin odvjetnik Ante Madunić, u kojem stoji da je njegova klijentica 'nedužna prema svim optužbama', te da ne bi trebala biti kažnjena, izvijestio je Reuters. Wood je istaknula da pismo, datirano s 31. kolovozom 2009., nije predano na poštu sve do 12. prosinca, dva tjedna nakon što je ona izrekla kaznu.

Pročitajte i ovo Prosvjed mještana Tugara - 1 Godinama su upozoravali Mještani Tugara prosvjeduju i traže obnovu ceste: "Strahujemo za djecu, nemaju niti autobusnu stanicu" Slika nije dostupna Afera Reebok Omiška umirovljenica oslobođena svih optužbi

'Podnesak stoga nije pravodoban. Sud neće mijenjati presudu', navela je Wood u odluci. Sutkinja Wood je u studenom izrekla novčanu kaznu od 5.72 milijuna dolara, nakon što je Antičević ignorirala četiri prigovora suda i nalog da nađe novog odvjetnika do 31. kolovoza. Tužitelji su je 2005. optužili za držanje dva brokerska računa na svoje ime, koje je njezin nećak David Pajčin, bivši broker Goldman Sachsa, rabio za nezakonito trgovanje dionicama na kojem je ostvario oko 6.7 milijuna dolara ilegalne zarade. Odvjetnik Madunić izjavio je u utorak da Antičević živi u Hrvatskoj s malim prihodima, te da 'u njezinom slučaju nisu poštovane međunarodne pravne norme'.

Sonja Antičević nije mogla svjedočiti prema međunarodnoj pravnoj praksi i ja ne vidim kako pod tim okolnostima presuda u New Yorku može imati posljedice u Hrvatskoj, rekao je Madunić. Scott Black, odvjetnik američke Komisije za vrijednosnice i burze koji je vodio slučaj, izjavio je da je presuda već provedena na 2.8 milijuna dolara, koji su bili zamrznuti na američkom računu Sonje Antičević. "Realno, s obzirom na njezine financijske uvjete, nije vjerojatno da će biti daljnje pljenidbe", rekao je Black.

>> Umirovljenici iz Omiša kazna od 5,7 milijuna dolara

U slučaju nazvanom po trgovanju dionicama Reeboka na temelju povlaštenih informacija o udruživanju te tvrtke, glavnooptuženi brokeri David Pajčin i njegov kolega Eugene Plotkin priznali su krivnju, kao i suradnici koji su im odavali povlaštene informacije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene