Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla i kazna

Presuda u slučaju 'Gruntovec': 'Trebalo je ubiti komarca koji ima malariju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon više od godinu i pol suđenja, Zagrebački županijski sud donio je presudu u antikorupcijskom postupku 'Gruntovec'.

Optužnica je teretila 22 osobe za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava, a sud je veliku većinu nepravomoćnom presudom kaznio uvjetnim kaznama zatvora, uglavnom od šest do 21 mjeseca zatvora. Svih 22-oje optuženih, međutim, proglašeno je krivima.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

>> Optuženi ‘Gruntovčani’ ne osjećaju se krivima

Najveću neuvjetnu zatvorsku kaznu dobila je Jasenka Šili, koja je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od godine dana i devet mjeseci te mora vratiti i 2500 eura te 21.700 nezakonito 'zarađenih' kuna te dvije godine nakon pravomoćne presude neće moći raditi kao državni službenik.

Zabrana obavljanja dužnosti službenicima i odvjetnicima

Nadalje, uvjetnim kaznama zatvora po šset mjeseci kažnjeni su odvjetnici Alen Blagajac, Davor Radaković i Anđelo Miloš. Sud im je zabranio i obavljanje odvjetničke dužnosti na godinu dana, a isto je presudio i službenicima gruntovnice i ostalim optuženima.

Na dvije godine rad u državnoj službi zabranjen je i upisničaru u zagrebačkoj gruntovnici Damiru Bijelčiću, osuđenom na 15 mjeseci zatvora i povrat 5300 kuna primljenog mita, te njegovom kolegi Dinu Marjanoviću koji će uz 11 mjeseci zatvora državi morati vratiti 10.000 kuna.

Kažnjen i vozač u DORH-u

Uz šestomjesečne zatvorske kazne na godinu dana zabrane rada u državnoj službi osuđeni su Tomislav Pajtler iz zagrebačke gruntovnice te zemljišno-knjižni referent iz Zaprešića Tomislav Tomić. Pajtler je državi dužan vratiti 500 eura primljenog mita, a Tomić 350 eura.

Na sigurnosne mjere zabrane obavljanja zvanja državnog službenika ili namještenika, uz uvjetne zatvorske kazne, osuđeni su ostali 'gruntovčani' Damir Žitnik, Ivan Baković i Nenad Tomaš Brekalo te Emil Lončarek zaposlen kao vozač u Državnom odvjetništvu.

Predsjednik sudskog vijeća Ivan Tudurić usporedio je godinu i pol dana vođenja sudskog postupka s močvarom, a istaknuo je kako se vodio jednim principom. 'Trebalo je ubiti komarca koji ima malariju', slikovito je rekao.

Nesređeno stanje u guntovnici

Obrazlažući nepravomoćnu presudu za primanje i davanje mita u slučaju 'Gruntovec' sudac Turudić je ustvrdio da je plodno tlo za te nezakonitosti bilo nesređeno stanje u gruntovnici, zbog čega su se građani služili mitom kako bi riješili svoje predmete u zemljišnim knjigama.

'Iako su ove nazekonitosti gotovo beznačajne u odnosu na korupcijske afere s kojima se sada susrećemo to ne znači da ih ne treba kažnjavati', poručio je Turudić dodajući da je presuda poruka svima koji bi se ubuduće odlučili na slične postupke.

Iako se na optuženičkoj klupi pred sudskim vijećem suca Ivana Turudića isprva nalazilo čak 28 optuženika, za šestero ih je tijekom suđenja razdvojen postupak, zbog bolesti ili nedolaska na rasprave. (B.V./I.P./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene