Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Strize na slobodi bez prijave za prijetnje smrću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik kaštelanske HVIDR-e Željko Strize (36) pušten je nakon kriminalističke obradbe zbog telefonski upućenih prijetnji smrću novinarima "Slobodne Dalmacije" na slobodu, s tek prekršajnom prijavom i to ne zbog prijetnji već zbog upada u redakciju dan ranije.

Strize neće biti kazneno već prekršajno prijavljen, zbog upada u prostorije toga splitskog dnevnika dan prije, kaže glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marine Kraljević-Gudelj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesuđeni umjetnik Incident u Muzeju umjetnosti: Zaposlenik objesio svoju sliku Slika nije dostupna Predsjednik Hvidre prijetio novinarima smrću

Strize neće biti kazneno prijavljen jer je kriminalističkom obradbom i policijskim izvidima utvrđeno kako ne postoji ozbiljna prijetnja te da nema obilježja kažnjiva djela na temelju kojih bi se protiv njega podnijela kaznena prijava, izvijestila je policija.

I novinari i djelatnica "Slobodne Dalmacije" koja je primila poziv, s kojima su u tijeku obradbe obavljeni obavijesni razgovori, izjavili su da se ne osjećaju ugroženo ni na kakav način, da upućene prijetnje ne shvaćaju ozbiljno niti su zbog njih u strahu te da ne žele kazneno prijaviti privedenoga, kazala je Kraljević-Gudelj, koja nije navela njegov identitet.

Da je samo jedna od osoba izjavila suprotno, Strize bi bio kazneno prijavljen po službenoj dužnosti, kažu u policiji i dodaju da i osobe kojima je prijećeno imaju pravo podnijeti prijavu privatnim putem.

Na temelju prijave privedeni je zadržan 24 sata u skladu sa Zakonom, kako bi se spriječilo počinjenje možebitna kažnjiva djela, a na temelju sudskog naloga obavljena je premetačina njegova stana i drugih prostorija kojima se privedeni služi, u tijeku koje nisu pronađeni predmeti ili oružje kojima bi mogao ostvariti prijetnje.

Policija je tako ispunila svoju obvezu da osobu koja nekomu prijeti zadrži dok se utvrdi ozbiljnost prijetnja, odnosno da spriječi možebitno počinjenje kažnjiva djela, navode u policiji.

Kriminalističkom je obradbom također utvrđeno da je Strize 31. ožujka nepozvan pristupio u prostorije "Slobodne Dalmacije", remeteći javni red i mir negodujući prije objavljenim člancima o njemu. Pritom je vikao i omalovažavao novinare zbog čega će protiv njega biti podnesen
zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka, premda to nisu prijavili iz "Slobodne Dalmacije".

Policija je Strizu na kriminalističku obradbu sprovela jučer oko 15 sati kad je zatečen u blizini zgrade "Slobodne Dalmacije", jer je nešto ranije nazvao tajništvo novina te uputio prijetnje.

Kriminalistička obradba obavljena u koordinaciji s Općinskom državnim odvjetništvom u Splitu, izvijestila je glasnogovornica
Kraljević-Gudelj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene