Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBIO 6 MJESECI LIJEČENJA

Tragedija koja je zgrozila Hrvatsku: Mladić ubio roditelje, ali ne ide u zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stjepan Štimac, dvadesetogodišnjak koji je u rujnu 2016. godine ubio roditelje, nepravomoćno osuđen na šest mjeseci prisilnog smještaja u prihijatrijskoj ustanovi.

Dvadesetogodišnji Stjepan Štimac je prije gotovo sedam mjeseci ubio svoje roditelje, Stjepana i Miricu u njihovoj kući u Lukinić Brdu. Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Velikoj Gorici izrečena mu je mjera šestomjesečnog prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi, piše Jutarnji list

Pročitajte i ovo Ilustracija Ubijen je Krvavi napad u Francuskoj: Muškarac nožem napao ljude, ubio jednu osobu Bruna Papić u Sinju - 4 Sinjani nezadovoljni Ivan Bulj vraća se u Sinj? Građani ogorčeni: "To ne bi bilo pametno"

Štimac se tijekom suđenja branio šutnjom, a vještaci su ustanovili da boluje od psihotičnog poremećaja s obilježjima shizofrenog, međutim nisu postavili dijagnozu shizofrenije jer se radi o prvom psihotičnom poremećaju. 

U vrijeme kada je počinio zločin imao je halucinacije i izgubio je kontakt s realnošću, utvrdilo se vještačenjem te zaključilo da iz njegove psihopatologije postoji rizik počinjenja novih, pa i težih kaznenih djela, pa su preporučili prisilno psihijatrijsko liječenje. 

Njegov je odvjetnik očekivao ovakvu presudu. "Postupanje mojeg branjenika je rezultat bolesti koja mu se dogodila i koja se može dogoditi svakome. Za zaključiti je da je ovakva situacija tužna za cijelu obitelj, pa tako i za samog Stjepana jer ne samo da je počinio protupravno djelo u stanju neubrojivosti, već je ostao bez roditelja, ali i brata i sestre koji ga ne posjećuju. On doista žali zbog svega. Od dana ubojstva se promijenio. Vidljivo je da je pod znatnim utjecajem lijekova i da će se još dugo liječiti", rekao je odvjetnik Mario Medak za Jutarnji list. 

Štimca se tereti da je 13. rujna oko 19 sati u dnevnom boravku majci prerezao vrat, a nakon što je izdahnula zarezao joj je potkoljenicu u obliku slova "U", odrezao ušnu resicu i nožni prst. Oca je napao čim je ovaj ušao u kuću, oko 22 sata. I njemu je također prerezao vrat lovačkim nože. 

Još je dva dana proveo zaključan u kući s tijelima mrtvih roditelja, nakon čega je došla policija koju su alarmirali članovi obitelji, piše Jutarnji list.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene