Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasplet velike USKOK-ove istrage:

VIDEO Uhićenici cijelu večer davali iskaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeo je rasplet još jedne velike USKOK-ove istrage, one oko Karlovačke banke. Cijelu večer u sjedištu USKOK-a uhićenici, njih sedam, davali su iskaze zbog sumnji za zloporabu ovlasti i poslovanja. Ujutro će biti uhićen i Sandi Šola, a sud će tijekom dana donijeti odluku o pritvoru.

Sandija Šolu, donedavnog predsjednika Uprave Karlovačke banke i predsjednika Hrvatskog rukometnog saveza, ujutro bi na zagrebačkom aerdromu, na povratku iz Makedonije, trebala privesti policija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon tri mjeseca pritvora Afera Karlovačka banka: Marija Šola i sinovi pušteni iz Remetinca! Slika nije dostupna Izvlačenje milijuna iz Karlovačke banke USKOK ispituje Šole o suradnji s Paladinovom tvrtkom

Nakon dugotrajne istrage zbog sumnje u izvlačenje novca iz Karlovačke banke policija je podnijela kaznenu prijavu protiv osam osoba, među kojima su članovi uprave i dioničari te banke, ali i tvrtka koja je sudjelovala u navodnim nezakonitostima, objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

Prvoosumnjičena Marija Šola - savjetnica uprave Karlovačke banke

USKOK nije navodio imena i prezimena osumnjičenih, ali doznaje se da je prvoosumnjičena Marija Šola, savjetnica uprave Karlovačke banke, koja je ranije bila poznata kao stečajna upraviteljica i direktorica nekoliko tvrtki. Njezin odvjetnik Mate Matić izjavio je za Dnevnik Nove TV da Šola nije ništa rekla u USKOK-u. 'Obzirom na vrstu predmeta naša je odluka da ne iznosimo obranu, radi se o velikoj količini dokumentacije, bilo bi konrtraproduktivno', rekao je Matić i dodao da će sud sutra donijeti odluku o pritvoru.

>> HNB prati situaciju, Karlovačka banka uvjerava: Depoziti su sigurni

Među prijavljenima su i njezini sinovi, dioničari banke, Petar i Tomislav Šola, ali i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola, koji je donedavna bio i predsjednik uprave banke. No, kako se kao čelnik rukometnog saveza nalazi na utakmici u Makedoniji, on danas nije uhićen.

U tijeku su i pretresi stanova, poslovnih prostorija, ali i poslovnica Karlovačke banke. Mate Matić je Hini potvrdio da je predvečer pretražena i njihova obiteljska kuća u Sesvetama. Nakon pretrage Marija Šola će biti odvedena na ispitivanje u USKOK, kazao je Matić, ističući kako, prema dosadašnjoj praksi, očekuje da će svi uhićeni biti zadržani u pritvoru.

Ukoliko USKOK zatraži da im se odredi i jednomjesečni istražni zatvor o tome će, najvjerojatnije sutra, odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

USKOK je na svojim stranicama, ne navodeći imena, izvijestio kako postoji sumnja da je Marija Šola od svibnja 2007. do kolovoza 2012. u Zagrebu i Karlovcu, u 'zajedničko djelovanje povezala' osumnjičenike s 'ciljem da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit'.

'U cilju ostvarenja plana grupe osumnjičenici su osnivali, preuzimali i vodili poslovanje više trgovačkih društava na način da su kapitalom jedne banke, čiji su dioničari i odgovorne osobe, financirali poslovanje tih trgovačkih društava', navodi se u priopćenju. Na taj su način, navode u USKOK-u, počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti kojima su banku oštetili za najmanje 37.5 milijuna kuna i još jednu tvrtku za 46,9 milijuna kuna.

U USKOK-u ističu da će osumnjičeni biti privedeni pritvorskom nadzorniku i ispitani u USKOK-u, nakon čega će tužiteljstvo donijeti odluku o daljnjem postupanju. 'Provedenim istraživanjima i izvidima utvrđeno je kako postoje osnove sumnje da je I. osumnjičenica, od svibnja 2007. do kolovoza 2012. godine, u Zagrebu i Karlovcu, u zajedničko djelovanje povezala II. osumnjičenog člana Uprave banke, te III. osumnjičenika, IV. osumnjičenika i V. osumnjičenika s ciljem da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit.U cilju ostvarenja plana grupe osumnjičenici su osnivali, preuzimali i vodili poslovanje više trgovačkih društava na način da su kapitalom jedne banke, čiji su dioničari i odgovorne osobe, financirali poslovanje tih trgovačkih društava. Isto tako su u cilju ostvarenja plana koristeći položaj II. osumnjičenika zajedno s VI. osumnjičenicom, članicom Uprave banke i VII. osumnjičenikom, direktorom Sektora kreditno-garantnih poslova banke, te s VIII. osumnjičenikom, predsjednikom Uprave jednog društva, počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kojima su pričinili štetu banci od najmanje 37.565.000 kuna, a jednom trgovačkom društvu štetu u iznosu od 46.900.000 kuna.Kako prikupljeni podaci i dokazi daju osnova za pokretanje postupka, izdan je nalog za uhićenje I. do VIII. osumnjičenika koji će po završetku kriminalističkog istraživanja biti privedeni pritvorskom nadzorniku i zatim ispitani u USKOK-u, nakon čega će USKOK donijeti odluku o daljnjem postupanju', izviješteno je na USKOK-ovim stranicama.

Sandi Šola: Ne znam ništa o tome

Šola je za Radio Mrežnicu rekao kako ne zna ništa o uhićenju. 'Ne znam ništa o ovome što me pitate, ja sam u Makedoniji', kazao je.

Na njihov upit je li stupio u kontakt s članovima obitelji, majkom i braćom, rekao je da nije te da ih nije ni pokušao zvati. Dodao je da se iz Skopja vraća najvjerojatnije sutra ujutro. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene