Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio osuđen na 20 godina

Splitski sudac u Kanadu šalje poziv na sud Arambašiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi je najavio kako će za obnovljeno suđenje negdašnjem pripadniku paravojnih postrojba tzv. krajinske vojske Mitru Arambašiću, kojem je Vrhovni sud Hrvatske 2009. ukinuo prvotno izrečenu presudu od 20 godina zatvora, poslati poziv u Kanadu gdje trenutačno boravi.

Cambi je objasnio kako se na takav postupak odlučio jer se na jučer zakazanu suđenju u županijskom sudu Arambašić nije pojavio, a njegov branitelj Jadran Franceschi je izvijestio da se Arambašić nalazi u Kanadi. Franceschi je jučer također izvijestio kako se njegov štićenik ne namjerava vratiti 'jer mu je ugrožen život u Hrvatskoj'. Cambi je  objasnio kako je za jučerašnje suđenje poziv Arambašiću bio poslao u Kistanje na adresu koju je Arambašić prije dostavio, ali se poziv vratio sudu.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj šokirao zemlju Stravičan zločin u susjedstvu! Devetorica silovala djevojčice od 10 i 12 godina, jedan sve snimao: "Bili su sigurni da neće biti prijavljeni" Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 3 Mještani šute "Možda je Božja kazna!": Policija ispituje što se dogodilo s kućom ubojice iz Mladenovca

>> Split: Potvrđena kazna od 20 godina zatvora Mitru Arambašiću

Osuđen na 20 godina zatvora

'Slučaj Arambašić' aktualziran je i za današnjeg posjeta Splitu predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, kojeg su novinari upitali za kometar sudskog postupka na koji se jučer u Splitu nije odazvao Arambašić. 'Hrvatska će riješiti pitanje ratnih zločina, i to u ne tako dalekoj budućnosti', kazao je Hrvatin. Na upit što kani uskoro učinit glede tog slučaja pošto je Vrhovni sud 2009. ukinuo prvotnu presudu, odgovorio je kako nije rekao da će biti 'sutra riješen'. 

'Kad odluka bude donesena, bit će objavljena. Za takva djela nema zastare', dodao je Hrvatin

Arambašić je 1997. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Na temelju međunarodne tjeralice Arambašić je 2002. uhićen u Južnoj Dakoti (SAD) i izručen Hrvatskoj, ali je nakon oslobađajuće presude Vrhovnog suda u protekle dvije godine napustio Hrvatsku i otišao u Kanadu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene