Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka na izvanraspravno vijeću

Split: Zahtjev za obnovom postupka Lora 1 prekinuo suđenje na Općinskom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Općinskom sudu u Splitu u četvrtak je prekinuto suđenje trojici vojnih policajaca od kojih tužiteljstvo traži da namire više od milijun kuna što je Ministarstvo obrane isplatilo kao odštetu obitelji Gojka Bulovića, koji je kao zatočenik umro 1992. u Vojnom istražnom centru Lora, jer je odvjetnik trećeoptuženog Emilia Bungura zatražio obnovu postupka Lora 1.

Prvooptuženi je Tomislav Duić, a drugooptuženi Miljenko Bajić.

Sutkinja Katarina Čulić je obrazložila da se suđenje prekida zbog zahtjeva Bungurovog odvjetnika Vinka Burazera od 28. kolovoza ove godine za obnovu kaznenog postupka Lora 1 u kojem je 2008. godine Bungur osuđen na šest godina zatvora. Po riječima sutkinje Čulić, o daljnjem tijeku ovog postupka odlučit će se izvanraspravno.

Odvjetnik Burazer je rekao kako ostaje pri tom zahtjevu za obnavljanjem postupka u slučaju Lora 1, što bi značilo i spajanje tog postupka sa slučajem Lora 2 u kojem je Bungur također jedan od okrivljenika. Postupak u slučaju Lora 2, koji se vodi na Županijskom sudu u Splitu, na ročištu 11. rujna ove godine je odgođen zbog Burazerovog zahtjeva za izuzećem Vijeća pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića i predsjednika Županijskog suda Marijana Miletića te prijedloga za spajanjem kaznenih postupaka Lora 1 i Lora 2.

Branitelji žele zaustaviti suđenje za Loru 2: 'Širi se laž o Domovinskom ratu'

„Podnio sam zahtjev za obnovu postupka u slučaju Lora 1 na temelju koje se pravomoćne presude (šest godina zatvora Bunguru) i zasniva regresna tužba u ovom postupku te se taj postupak (Lora 1) po sili zakona mora obnoviti. U sklopu te činjenice podnijeli smo prijedlog za spajanje slučajeva Lora 1 i Lora 2 u sklopu kojeg će se i optužnica morati uskladiti sa zakonom koji je bio na snazi u ovom postupku i uskladiti s povijesnim činjenicama u postupku, što do sada nije učinjeno“, rekao je u četvrtak odvjetnik Burazer na ročištu na Općinskom sudu.

Sonja Cecić, zamjenica opunomoćenika drugooptuženog Miljenka Bajića, danas je rekla kako se u cijelosti pridružuje navodima iz zahtjeva odvjetnika Burazera.

Provoptuženog Tomislava Duića, koji je u bijegu, na današnjem ročištu na splitskom Općinskom sudu nije nitko zastupao iako je, kako je rekla sutkinja Čuić, uredno pozvan.

Odvjetnik: Bungura se u zatvorima diskriminira

Odvjetnik Burazer je nakon današnjeg ročišta novinarima izjavio kako je odluka o prekidu suđenja na Općinskom sudu u skladu sa zakonom. Rekao je kako je Bungur, koji je nedavno uhićen zbog izdržavanja šestogodišnje zatvorske kazne, „pod velikim pritiskom“ jer je prije šest dana premješten u zatvor u Glini, a što mu je treći zatvor u posljednjih mjesec dana. Nakon što je prvo bio doveden u splitski zatvor Bilice, premjestili su ga bili u zagrebački Remetinac. Burazer tvrdi da se Bunguru "gaze" prava jer mu tijekom boravka u sva tri zatvora nije omogućeno kontaktiranje s odvjetnikom.

„Bungura se u zatvorima strogo kontrolira i diskriminira. U smislu zakona on je ilegalno u zatvoru jer rješenje kojim je upućen na izdržavanje kazne nije pravomoćno, a to znači status osuđenika koji treba biti doma sve dok to rješenje ne postane pravomoćno“, kazao je Burazer.

Odvjetnik smatra da je sudski postupak protiv Bungura na splitskom Općinskom sudu nezakonit jer tužiteljstvo - Općinsko državno odvjetništvo nije poštivalo zakon o parničnom postupku.

„Apsurd je još veći jer je u postupku o naknadi štete, temeljem kojeg je podnesena regresna tužba protiv Emilija Bungura i drugih, Općinsko državno odvjetništvo odricalo odgovornost Bungura i njegove smjene za smrt Gojka Bulovića a sada podiže regresnu tužbu za namirivanje novčane odštete Bulovićevoj obitelji“, objasnio je Burazer.

Ocijenio je kako „netko“ dirigira kako će pravnici unutar Državnog odvjetništva postupati a „da se ne drže propisa i zakona, nego postupaju onako kako im se naredi“.

Na novinarski upit tko je taj „netko“, Burazer je odgovorio da je „najdogovorniji glavni državni odvjetnik koji upravlja ne samo državnim odvjetništvo nego i pravosuđem kompletno pa čak i zatvorskim sustavom“.

Novinarima je podijelio preslik pisma koje je poslao ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću u kojem ga izvješćuje o, kako je navedeno, zloporabi položaja i ovlasti u zatvorskom sustavu na štetu Emilija Bungura i njegovih branitelja u svezi s protupravnim stanjem u kaznenim postupcima Lora 1 i Lora 2. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene