Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije isključena krivnja ozlijeđenog muškarca

'U iduća 24 sata znat ćemo mogućeg počinitelja i jesu li dvije eksplozije povezane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zapadnom dijelu Zagreba oko ponoći je odjeknula snažna eksplozija.

Imate li informacija o ovom događaju javite nam se na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Slika nije dostupna Utvrđuje se šteta Usred noći raznesen bankomat u Zagrebu: Eksplozija probudila Gajničane, lopov ukrao novac

U Dnevniku Nove TV gostovao je načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić i kazao kako je dio kriminalističkog istraživanja već završio i da sistemom eliminacije dolaze do mogućeg osumnjičenika. Ozlijeđeni muškarac također je potencijalni osumnjičenik. 'U sljedećih 24 sata trebali bismo imati identitet počinitelja', kazao je Bijelić.

U tom bi roku trebalo biti gotovo i vještačenje, a nalazi bi trebali pokazati jesu li dvije eksplozije povezane.

Za građane Zagreba Bijelić želi vjerovati da su sigurni. Dvije su eksplozije, kaže, bile unošenje nemira za stanovništvo Zagreba i dovođenje u opasnost života i imovine i građana i grada. Policijska uprava Zagrebačka poduzela je preventivne mjere u cilju sprečavanja sličnog djelovanja, ali ne mogu isključiti da se sličan događaj u budućnosti neće i ponoviti.

'Ovo je bio delikt protiv opće sigurnosti. Ne možemo isključiti bilo koje drugo kazneno djelo, ali za sada nemamo kvalifikaciju terorizma', zaključio je Bijelić.

Na konferenciji za novinare koju je održala Jelena Bikić iz MUP-a rečeno je da ozlijeđeni muškarac nije osumnjičen za oba slučaja eksplozija, već da je on svjedok. Dodala je kako slučaj nije razrješen te da je cijeli operativni sastav na nogama i da se obavljaju razgovori.

Naime, prema pisanju Večernjeg lista, 53-godišnji muškarac, koji je sinoć ozlijeđen u detonaciji, smatran je odgovornim za obje eksplozije u Zagrebu.

'Ovo nije teroristički čin', rekla je glasnogovornica Jelena Bikić i dodala kako još treba obaviti vještačenje kako bi se znalo o kakvoj se točno napravi radi. 'Prikupljamo informacije i svaka informacija nam je korisna. Razgovarali smo s preko 100 osoba za koje vjerujemo da bi nam mogli dati korisne informacije o obje eksplozije', rekla je Bikić i dodala da se konkretno o eksploziji u Stenjevcu razgovaralo s 15-ak osoba.

Status 53-godišnjaka je zasad taj da je on svjedok jer se zatekao na mjestu eksplozije. U tijeku su pretrage, a nakon vještačenja znat će se jesu li dvije eksplozije, ona u Podsusedu i posljednja u Stenjevcu, povezane, rekla je Bikić. Neke se informacije zasad još uvijek čuvaju u tajnosti da ne bi škodile istrazi, dodala je.

'Ne želimo špekulirati o povezanosti 53-godišnjaka s počinjenjem djela dok se utvrde sve okolnosti', zaključila je Bikić.

Za ekipu Dnevnika Nove TV potvrđeno je iz DUZS-a kako je centar 112 zaprimio dojavu o bombi prije same detonacije. Osoba je nazvala i rekla 'Vidim bombu'.

Dva dana nakon eksplozije u Podsusedu u zapadnom dijelu Zagreba noćas je odjeknula nova detonacija. Do eksplozije je došlo oko ponoći, a čula se sve do drugog kraja grada, u Maksimiru.

Eksplozija se dogodila kod autobusne stanice na Aleji Bologna kod Gospodske ulice, pri čemu je jedna osoba lakše ozlijeđena i prevezena na hitnu pomoć KBC 'Sestara Milosrdnica' te je izvan životne opasnosti, potvrdila nam je Sanja Jakopčić Car, pomoćnica ravnatelja bolničkog centra.

53-godišnjaka čeka pregled kod oftalmologa, a već sutra mogao bi biti pušten kući. Policija čuva njegovu bolničku sobu i kontrolira pristup, a ispitane su na stotine ljudi vezano za obje eksplozije.

>> Eksplozija blokirala promet: Vlakovi ne voze, blokirana i Bologna

Neki čitatelji javljalu su da su se dogodile dvije, a neki da su čuli ukupno četiri eksplozije; dvije nakon ponoći, treću oko 1:15, a četvrtu 1:50 sati. Ipak, policija je utvrdila da se radilo o samo jednoj eksploziji. 'Živim odmah na početku Gospodske. Grunulo je dosta jako, meni se sve doma treslo kao da je netko uletio u kuću s autom. Čovjek koji je bio na stanici je cijeli bio sasječen, jer je iznad njega i javna rasvjeta pukla', ispričao je čitatelj Dnevnik.hr-a.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je za Hrvatski radio kako su duge cijevi izašle na ulice u potrazi za nepoznatim sumnjivim bijelim automobilom o kojem su dobili više dojava.

Načelnik PUZ-a Goran Burušić rekao je kako se okolnosti detonacije još uvijek utvrđuju, te kako je ozljeđeni muškarac ispitan od strane policijskih službenika, no nije htio reći u kojem svojstvu. Što se tiče navoda o još dvije pronađene eksplozivne naprave koje su navodno pronađene uz prugu u Gajnicima, Burušić je to opovrgnuo rekavši kako ništa takvoga nije pronađeno.

Upitan o terorizmu, načelnik je ustvrdio kako bi za takvu katakterizaciju moralo biti zadovoljeno više kriterija koji za sada ne postoje te se ovaj čin ne može okarakterizirati kao takav.

Što se tiče eksplozije u Podsusedu prije dva dana, načelnik Burušić rekao je kako još nitko nije osumnjičen u vezi s tim slučajem te kako se ova dva slučaja za sada ne dovode u vezu.

Promet zapadnim dijelom grada bio je otežan. Aleja grada Bologne bila je zatvorena od skretanja za Škorpikovu do Vrapčanske aleje. Kako javljaju iz ZET-a Bologna je puštena u promet u 8:43 sati, no prometovanje zapadnim dijelom grada i dalje je otežano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene