Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polančec i sedmorka na sudu

Slučaj Spice: Pogledajte sporni iskaz iz USKOK-a koji je priložio Nobilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeo je najveći antikorupcijski postupak u kojem je optužen Damir Polančec.

Prvo ročište bilo je ekspresno brzo i trajalo je svega pola sata, a Nobilo je odmah na početku zatražio izuzeće tužiteljica Tamare Laptuš i Marije Vučko sa slučaja, zbog sumnje u pristranost. Tamara Laptuš te je navode odbacila, no odluku će kroz dva iduća dana donijeti glavni državni odvjetnik i ravnatelj USKOK-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

Nobilo je na ročištu naveo da obje tužiteljice nisu vjerno unosile iskaze svjedoka u zapisnik, a kao primjer je dao iskaz Damira Sačera, koji je svjedočio o neprijateljskom preuzimanju Podravke. 

Odbijen zahtjev za izuzeće

Zahtjev odvjetnika Ante Nobila za izuzeće zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamare Laptoš i Marije Vučko, koji je Županijski sud u Zagrebu 6. lipnja 2011. dostavio ravnatelju Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, odbija se jer su navodi u zahtjevu u cijelosti neosnovani, objavljeno je na stranici USKOK-a.

S obzirom da su zamjenice ravnatelja u navedenom predmetu postupale zakonito i u skladu s Etičkim kodeksom državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika, zahtjev je odbijen kao neosnovan.

Obrani je sporno i ispitivanje svjedoka predsjednika Uprave Podravke Miroslava Vitkovića. Dio njegovih riječi je također ispušten pa se iz zapisnika pogrešno moglo zaključiti da su optuženi planirali preuzimanje dionica tuđim novcem u svoju korist, ustvrdio je Nobilo. Za tog je svjedoka kazao da je imao bolji položaj od vještaka jer su tužiteljice priznavale svaki njegov zaključak, ne pitavši ga pritom odakle mu ta saznanja.

Optužnica nije niti pročitana

Osim toga, tijekom svjedočenja Vitković se pozivao na 'neidentificirane bilješke' koje se ne spominju u zapisniku, a svjedok ih je preuzimao od zamjenice županijskog državnog odvjetnika iz Koprivnice Irme Bagarić, dodao je Nobilo. Kazao je i da je tužiteljica Laptoš uoči svjedočenja s Vitkovićem telefonom razgovarala čak 60 puta u mjesec dana te da mu je nakon svakog svjedočenja davala zapisnik što nije uobičajeno u tajnoj državnoodvjetničkoj istrazi. 'Ne možemo zaključiti ništa drugo nego da su mu zapisnici trebali kako bi znao što je svjedočio i da bi se mogao pripremiti za idući put', ustvrdio je Nobilo.

Zaključio je da sve to ukazuje na nepristranost tužiteljica i da je zahtjev obrane opravdan. Sudac Siniša Pleše potom je prekinuo raspravu i prije nego što je službeno započela čitanjem optužnice i izjašnjavanjem o krivnji. Novo ročište zakazao je za srijedu, 8. lipnja.

Polančec i sedmorka na optuženičkoj klupi se nalaze zbog sumnje da su se udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te koprivničke prehrambene tvrtke, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna. Do sada najveći antikorupcijski postupak trebao bi početi čitanjem USKOK-ove optužnice nakon čega će se optuženi u aferi Spice izjasniti o krivnji. Uz bivšeg potpredsjednika Vlade optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

USKOK ih tereti da su se udružili s namjerom da preuzmu većinski udio u Podravci, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna. No, obrana poriče takav scenarij i tvrdi da su optuženi željeli spriječiti da Podravka postane žrtva 'neprijateljskog preuzimanja'. Svoje tvrdnje potkrijepili su s nekoliko dokumenata koji su uvršteni u spis s ukupno više od 40 tisuća stranica. Osim zbog jednog od najvećih spisa u povijesti hrvatskog pravosuđa dugotrajno se suđenje očekuje i zbog više od 150 planiranih svjedoka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene