Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločini 1991.

Slučaj 'selotejp': Nastavljeno suđenje Mirku Siviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Mirku Siviću za ratne zločine 1991. godine svjedočile su tri osobe. Sivićev je slučaj zbog njegovih zdravstvenih problema odvojen od istog slučaja u kojem je bio optužen Branimir Glavaš.

Ispitivanjem svjedoka na osječkome Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje 56-godišnjem Mirku Siviću, optuženom za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. godine.

Sivić je jedan od okrivljenika u slučaju "selotejp" u kojem su za ratni zločin protiv civila pravomoćno osuđeni Branimir Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, ali je, zbog zdravstvenih tegoba, zbog kojih nije bio raspravno sposoban, u lipnju 2008. godine postupak protiv njega odvojen od ostalih okrivljenika.

Pročitajte i ovo Presuda Branimiru Glavašu - 2 Nepravomoćna presuda VIDEO Branimir Glavaš osuđen na sedam godina za ratni zločin, vulgarno se obrušio na suca: "Sramite se! Nabijem vas na ku*ac" Branimir Glavaš OPET NA SUDU Glavaš predao podnesak s kaznenom prijavom protiv bivših i sadašnjih državnih odvjetnika te tužitelja u postupcima "Selotejp" i "Garaža"

>> Teške optužbe: 'Fehir za lažno svjedočenje protiv Glavaša dobio stan od države!'

Sivić je optužen da je sa sada pokojnim Stjepanom Bekavcem u studenome 1991., pošto su dobili zapovijed da usmrte nepoznatog muškarca zatočenog u kući u Dubrovačkoj ulici u Osijeku, tog muškarca preuzeo, vezao ga samoljepivom trakom, odvezao ga na desnu obalu Drave u blizini Tvrđe, ispalio u njega više hitaca i gurnuo ga u rijeku.

Tereti ga se da je u prosincu 1991. zajedno s Bekavcem zlostavljao civila Aliju Šabanovića, zatočenog u podrumu kuće br. 30 u Dubrovačkoj ulici, to jest da su ga tijekom ispitivanja šakama udarali u trbuh, prsa i glavu, nakon čega su ga nepoznati pripadnici postrojbe osnovane po zapovijedi Branimira Glavaša odvezli na obalu Drave, pucali u njega i usmrtili te bacili u rijeku.

Sivićeva odvjetnica tijekom njegova uhićenja 2006. Branka Paprić ustvrdila je kako joj je klijent, prije ispitivanja kod istražnog suca, rekao da su mu u policiji za njegov iskaz ponudili status zaštićenog svjedoka uz napomenu da neće snositi nikakve pravne posljedice.

Policajac Željko Mikulić, koji je sa Sivićem obavio obavijesni razgovor, opovrgnuo je mogućnost da su on i još dvojica kolega koji su vodili kriminalističku obradu ponudili Siviću bilo kakvu nagradu ako činjenice iz obavijesnog razgovora o ubojstvima srpskih civila ponovi pred pravosudnim tijelima.

Svjedokinja Gordana Getoš-Magdić rekla je kako je Sivića upoznala tijekom kaznenog postupka te da prije toga nije čula za njegovo ime. Ustvrdila je kako je u jesen 1991. radila u Centru za zbrinjavanje stradalnika i prognanika, a pripadnica Oružanih snaga postala je od veljače 1992. i nije susretala Sivića, niti je s njim bila u kontaktu.

Svjedokinja Dragica Pokos rekla je kako je od rujna 1991. bila pripadnica 3. gardijske brigade, gdje je radila u intendanturi. Ustvrdila je kako je postrojba u studenome 1991., uoči okupacije Vukovara, bila prebačena u Cernu te da je Sivića svaki dan u njoj viđala dok nije premještena u Vojnu policiju u prosincu 1991.

Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Miroslav Kraljević stavio je primjedbu na dio iskaza svjedokinje Pokos da je Sivića viđala svakodnevno, ocjenjujući ga suprotnim iskazima drugih svjedoka, te na iskaz svjedokinje Getoš-Magdić u dijelu u kojemu tvrdi da ne poznaje Sivića te da s njim nije kontaktirala. Glavna rasprava nastavlja se 17. prosinca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene