Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je proizveo eksplozivnu napravu?

Slučaj Pukanić: Joca Amsterdam ispitivao vještaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje beogradskim članovima skupine optužene u Srbiji i Hrvatskoj za ubojstvo Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, nastavljeno je u beogradskom posebnom sudu saslušanjem sudskih vještaka za kemijsko-fizikalna i vještačenja eksplozivnih materija, kao i daktiloskopske pretrage, videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu.

Vještaci su potvrdili kako su radili očevid na mjestu eksplozije, kao i kemijske analize te također vještačenja dostavljene odjeće. Jedan od vještaka izjavio je kako je utvrđeno da se eksplozivna naprava sastojala od eksplozivnog punjenja, malih komada armaturnog željeza promjera oko osam milimetara i sklopa koji osigurava mogućnost daljinskog aktiviranja, kao i da su ti elementi pronađeni po cijelom mjestu eksplozije.

Dodao je kako je također kemijskim analizama utvrđeno da je vjerojatno riječ o eksplozivu vojne namjene jer se, kako je objasnio, eksploziv takve snage ne koristi u gospodarske svrhe, kao i da je ekplozivna naprava vjerojatno bila smještena ispod sjedala skutera.

Odgovarajući na pitanje prvooptuženog Sretena Jocića može li bilo tko proizvesti takvu napravu, vještak je ustvrdio da se sposobnost za napraviti takvo eksplozivno sredstvo može očekivati od vojne osobe koja ima iskustva u pirotehnici.

Optužnicom posebnog državnog odvjetništva u Beogradu Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović terete se za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva. Optuženi su da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu kojom su usmrćeni Pukanić i Franjić.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića na zagrebačkome Županijskom sudu 3. studenoga 2010. izrečene su presude šestorici optuženih, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Podignuta optužnica Majka trovala kćer (4) lijekovima za smirenje: "Imala je trzajeve cijelog tijela, probleme s hodanjem" Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci"

Matatiću 33 godine zatvora

Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora. Zbog pomaganja u ubojstvu, njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora.

Neposredni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30-godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužbe da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene