Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otmičar u zatvoru

Oteo djecu u SAD-u, završio u zatvoru u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U suradnji policijskih službi nekoliko zemalja, uključujući i RH, riješen je slučaj otmice troje djece u Kaliforniji.

Djeca su uspješno vraćena majci, a otmičar, njihov otac, nalazi se u zatvoru u Zagrebu. Pomoćnik direktora ureda FBI-a u Los Angelesu Steven Martinez i pomoćnik okružnog tužitelja Andre Birotte, objavili su kako je troje otete djece ponovo s majkom, a protiv oca je pred okružnim sudom u Los Angelesu podignuta optužba za međunarodnu roditeljsku otmicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Otac žrtava, Michael Mobin Meskal (45), sirijski državljanin, optužen je za odvođenje djece iz SAD-a uz kršenje roditeljskih prava majke. Majka žrtava Natasha Meskal otkrila je da su njezin suprug i djeca nestali po povratku s poslovnog putovanja u kolovozu ove godine.

Odveo djecu u Siriju bez dopuštenja

Natasha Meskal kasnije je saznala da je njezin muž odveo djecu u Siriju bez njezina dopuštenja. Ona je zatim otputovala u Siriju, gdje su joj djeca bila upisana u školu i rečeno joj je da ih otac odbija vratiti u SAD.Natasha Meskal je 29. studenoga kalifornijskoj policiji prijavila da je suprug oteo njihovo troje djece, pa je otvorene istraga, a nakon saznanja da su djeca odvedena u inozemstvo u slučaj se uključio i FBI.

Michael Meskal je 9. prosinca pristao otputovati s djecom u Hrvatsku na susret s njihovom majkom. Natasha Meskal kupila je zrakoplovne karte za Zagreb za muža i troje djece i otputovala u Hrvatsku kako bi ih susrela. Dan kasnije, 10. prosinca u SAD-u je podnesena savezna kaznene optužnica i izdan uhidbeni nalog za oca, navodi FBI u priopćenju.

FBI ne navodi ima li Natasha Meskal ima hrvatsko državljanstvo ili podrijetlo, odnosno kako je došlo do dogovora o susretu u Zagrebu, a na upit uredu FBI-a u Los Angelesu nije stigao odgovor. FBI je surađivao sa State Departmentom, Interpolom i dužnosnicima u inozemstvu kako bi osigurali pravnu pomoć hrvatske policije i pravosuđa radi uhićenja optuženog i preuzimanje djece, kaže se u priopćenju.

Podnijela zahtjev za razvod braka

Kada je optuženik doputovao s djecom u Hrvatsku 15. prosinca, hrvatski policajci su na temelju Interpolove dojave uhitili optuženog i ujedinili djecu s majkom, ističe FBI. Nakon što se uspješno ujedinila sa svojom djecom u Hrvatskoj, Natasha Meskal i djeca se se vratila u Sjedinjene Države u srijedu navečer.

Michael i Natasha Meskal su u braku, a u vrijeme otmice nije bilo formalnog sporazuma o skrbi nad djecom između njih. Natasha Meskal je u međuvremenu podnijela zahtjev za razvod i od suda u Kaliforniji zatražila puno skrbništvo nad svojom djecom. Michael Meskal je trenutačno u pritovru u Hrvatskoj, a FBI u priopćenju najavljuje da će američka vlada od Hrvatske tražiti njegovo izručenje, na temelju saveznih optužbi.

FBI u priopćenju također ističe da uspješno uhićenje optuženog oca i povratak djece majci ne bi bilo moguće bez međunarodne suradnje, te poimence navodi zaslužne agencije, uključujući hrvatsku policiju, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, ured Interpola u Zagrebu, veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu i druge. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene