Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločini na Pakračkoj Poljani

Slučaj Merčep: Sud odustao od ispitivanja jednog od ključnih svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se u nekoliko navrata nije odazvao sudskim pozivima, čovjek koji je prvi u medijima progovorio o navodnim zločinima na Pakračkoj Poljani Miro Bajramović neće ni morati svjedočiti u postupku protiv Tomislava Merčepa.

Sudsko vijeće u postupku protiv ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa odustalo je od ispitivanja bivšeg pripadnika pričuvnog policijskog sastava Mire Bajramovića koji je prvi u medijima progovorio o zločinima u Pakračkoj Poljani, ali je u posljednje vrijeme odbijao doći na sud i skrivao se od policije koja ga je tražila na prijavljenoj adresi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVEĆALI MU KAZNU Merčep je znao da njegovi ljudi pljačkaju, muče, ubijaju... Slika nije dostupna Nepravomočna presuda Merčepu pet i pol godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima

No, sudac Zdravko Majerović na idućoj bi raspravi u svibnju trebao ispitati novinara nekadašnjeg splitskog tjednika "Feral Tribune" Ivicu Đikića kojemu je Bajramović 1997. ispričao da je Merčepova postrojba u Gospiću i u Pakračkoj Poljani ubila 280 osoba te da je on osobno odgovoran za smrt 86 ljudi.

>> 'U Pakračkoj Poljani civilima puštali struju u debelo crijevo'

Osim Đikića, 27. svibnja na zagrebačkom Županijskom sudu trebali bi svjedočiti i drugi novinari koji su pisali o zločinima - Andreja Latinović, Damir Dukić, Igor Zovko, Josip Kelemen, Jasmin Krpan, Igor Čumandra, Tihana Tomičić i Robert Naprta. U lipnju bi, pak, trebali biti ispitani Roman Majetić, Saša Leković, Marijan Grakalić i Jasmina Nikolić.

Merčepu se kao ratnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava sudi za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja. No, on tvrdi da nije kriv i poriče i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

To je na suđenju, nasuprot iskazima žrtava, posvjedočilo i nekoliko "merčepovaca" te članova tadašnjeg političkog vrha poput Vladimira Šeksa i ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića.

I danas ispitani svjedok Dubravko Milat tvrdi da u Pakračkoj Poljani, gdje je služio u rezervnom policijskom sastavu, nikada nije vidio bilo kakve zločine ili zarobljenike, kao ni članove njihovih obitelji koji bi ih tražili.

Bajramović je, međutim, u medijima tvrdio da je Merčep dobro znao za zločine, iako osobno nije sudjelovao u likvidacijama. Njemu se već sudilo za ubojstva na Pakračkoj Poljani, za koju se doznalo još 1992. kada je u istrazi o ubojstvu zagrebačke obitelji Zec policija došla do informacija o još nekim zločinima koje su navodno počinili Merčepovi suborci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene