Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet

Slučaj Lora 2: Odgođeno pripremno ročište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripremno ročište petorici optuženih policajaca u slučaju Lora 2 nije održano danas zato što su odvjetnici Zvonimir Hodak i Jadran Franceschi otkazali punomoć za zastupanje prvooptuženog Tonči Dujića i nije bilo uvjeta za održavanje ročišta.

„Predsjednica Sudskog vijeća Katja Blaće je otkazujući današnje pripremno ročište rekla kako su odvjetnici Zvonimir Hodak i Jadran Franceschi pismeno obavijestili sud da otkazuju svoju punomoć prvooptuženom (Dujić) koji je u bijegu“, rekao je novinarima na Županijskom sudu Splitu Vinko Burazer, odvjetnik trećeoptuženog Emilija Bangura. Dodao je kako njemu nisu poznati razlozi zbog kojih su dvojica odvjetnika otkazala punomoć prvooptuženom.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

Po Burazerovim riječima, sutkinja Katja Blaće je danas bila sama jer nema razloga da se okuplja Sudsko vijeće kad se znalo da nema uvjeta za održavanje pripremnog ročišta.

„Sada se ne zna kada će biti novi datum za pripremno ročište, a sutkinja nam je rekla da će nas o tomu pismeno obavijestiti“, kazao je Burazer novinarima.

On je također kazao kako je sutkinja Blaće na za danas zakazano pripremno ročište kasnila pola sata. "Nije nam (braniteljima optuženih) rekla razlog zbog kojeg smo je čekali pola sata, ali mi smo čuli od drugih djelatnika Suda da je intervenirao Vrhovni sud i da je sutkinja Blaće imala telefonsku raspravu s Vrhovnim sudom. O čemu je riječ, ne znam“, kazao je Burazer novinarima.

Ovo je drugi put da se odgađa pripremno ročište na Županijskom sudu u Splitu u slučaju Lora 2. Prvo, koje je bilo zakazano za 17. srpnja ove godine, bilo je odgođeno zbog bolesti Vinka Gulišije koji brani optuženog Anđelka Botića.

'Slučaj Lora paradigma cijeloga hrvatskog pravosuđa i njegove korupcijske vertikale!'

U vrijeme kad je trebalo početi pripremno ročište, pred Županijskim sudom su mirno prosvjedovali članovi Kordinacija braniteljskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, te članice Udruge „Žene u domovinskom ratu“, koje su bile zaogrnute hrvatskim zastavama.

U slučaju Lora 2, po optužnici Županijskog državnog odvjetništva, za ratni zločin nad zarobljenicima 1992. godine u Vojnom istražnom centru Lori tereti se pet vojnih policajaca. Optuženi su upravitelj tog centra Tonči Dujić, njegov zamjenik Tonči Vrkić, te čuvari Emilio Bungur, Anđelko Botić i Ante Gudić. Optuženi su za zlostavljanje zarobljenih pripadnika neprijateljske vojske od kojih su trojica ubijeni. Optuženi Dujić i Bungur su u bijegu.

Koordinacija braniteljskih udruga Splitsko-dalmatinske županije na jučerašnjoj je konferenciji za novinare upozorila kako su kao svjedoci tom postupku predviđeni i oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. Pri tomu su posebice spomenuli Vojkana Živkovića i Gorana Pantića.

"Živković je osuđen na dvadeset godina zatvora pred Vojnim sudom u Zagrebu, a nije služio kaznu jer je razmijenjen", rekla je tom prilikom Jagoda Bungur, supruga trećeoptuženog Emilija Bungura.

Pantić je u travnju 1992. godine kao pilot iz zrakoplova bombardirao Metkoviće i tom prilikom su, prema riječima Jagode Bungur, ubijene tri žene i ozlijeđeno više osoba, ali dubrovačko državno odvjetništvo u vezi s Pantićem nije poduzelo ništa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene