Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još je na liječenju

Slučaj KIO: Ako ga ne privedu, suđenje W. Wolfu u odsutnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovljeno suđenje poduzetniku Walteru Wolfu, optuženom za poticanje na kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti u slučaju KIO na karlovačkome Županijskom sudu, počet će u odsutnosti, ne privede li ga uskoro policija, doznaje se od suca tog suda Ante Ujevića.

Za okrivljenika Wolfa kanadsko-slovensko-švicarsko-hrvatskog državljanina početkom veljače taj je karlovački sud odredio istražni zatvor te je njegovo ime i profil na međunarodnoj policijskoj tjeralici od 10. veljače ove godine.

Pročitajte i ovo Anto Nobilo Počinje suđenje Anto Nobilo postaje dio tima obrane Milorada Dodika: "Predmet je izvanredan" Ostavka šefice USKOK-a - 3 Nešto ne štima Detalji ostavke šefice USKOK-a: Otkriveno zašto Marušić nije obavijestila DORH o slučaju službenog vozača

Sudac Ante Ujević najavio je Hini da će se suđenje, ne uhvati li policija okrivljenika u dogledno vrijeme, održati u odsutnosti, a tome se ne protivi ni Wolfov odvjetnik Anto Nobilo, jer je pribavio dokumente koji će, tvrdi, u cijelosti osloboditi njegova klijenta. Sudsko vijeće i sudac Ujević u prvom su suđenju presudili Wolfu 2,5 godine zatvora, ali je tu presudu, po žalbi obrane, Vrhovni sud poništio i predmet vratio istom vijeću na ponovljeno suđenje. Karlovački sud tereti Wolfa za prisvajanje 20 tisuća eura dobivenih od prodaje nekretnine KIO-a u Valjevu u Srbiji 2003. godine. Wolf je bio većinski vlasnik nekadašnje Karlovačke industrije obuće (KIO).

Direktor propalog KIO-a u istražnom zatvoru zbog izvlačenja novca

Na prvom ročištu prošle godine sud je dobio obavijest da je Wolf na liječenju u SAD-u, ali do danas, kaže sudac Ujević, sud nije dobio prateću medicinsku dokumentaciju. Odvjetnik Nobilo rekao je da ni on nije dobio traženu medicinsku dokumentaciju.

Povremeno sam u kontaktu s branjenikom Wolfom. Još se liječi, sada na svojem ranču u Kanadi, te je rekao da će mi dostaviti dokumentaciji kad završi s liječenjem, rekao je Nobilo. Na pitanje ne izbjegava li Wolf suđenje, Nobilo je rekao da za ponovljeno suđenje imaju sve argumente za oslobađajuću presudu.

Karlovački sud tereti Wolfa za prisvajanje 20 tisuća eura dobivenih od prodaje nekretnine KIO-a u Valjevu. Vrhovni sud nije potvrdio osuđujuću presudu uz obrazloženje da se "činjenično stanje zasada čini pogrešno utvrđenim".

Vrhovni sud smatra spornim da je Wolf, kao predsjednik Nadzornog odbora, radi prisvajanja 20 tisuća eura dobivenih od prodaje nekretnine KIO-a u Valjevu, potaknuo direktora Ivu Maglicu da umjesto na račun KIO-a devize uplati na osobni Wolfov devizni račun u HVB Splitskoj banci, jer je sporna uplata navodno bila prenesena na razne račune poimence navedenih radnika KIO-a za isplatu plaća, koje im nisu mogle biti isplaćene preko žiro računa tvrtke, jer je bio blokiran.

S tim popisom sud u prvom suđenju nije raspolagao, već ga je odvjetnik Nobilo pribavio naknadno i priložio uz žalbu Vrhovnom sudu. Nobilo kaže da sa suđenjem u odsutnosti neće biti problema. Tvrdi da je na prvom suđenju stečajni upravitelj dao lažni iskaz. Negirao je da je svota prenesena na razne račune po popisu poimence navedenih radnika KIO-a za isplatu plaća, koje im nisu mogle biti isplaćene preko žiro računa tvrtke. Sud taj popis prije nije imao, ali sam ga pribavio kao temelj žalbi Vrhovnom sudu i taj je slučaj za mene čista oslobađajuća stvar, rekao je Nobilo.

Protiv Wolfa se vodi proces i u Sloveniji. Po nalogu ljubljanskog Okružnog suda slovenska policija prije točno godinu dana objavila je nalog za pritvor Waltera Wolfa te je objavljena međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog, budući da se Wolf nije odazvao suđenju u slučaju Patria. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene