Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sisak: Oštetili državni proračun za 15 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog osnovane sumnje u zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, kojom je državni proračun oštećen za najmanje 15 milijuna kuna, PU sisačko-moslavačka podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv šest osoba.

Među njima su 58-godišnjakinja i 52-godišnjak kao bivši članovi uprave jednog sisačkog poduzeća.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Slika nije dostupna Gotovo 10 milijuna kuna Grad Sisak pun proračunskog viška, evo na što će ga potrošiti

Kako je danas priopćila PU, istragom je utvrđeno da su to dvoje članova uprave poduzeća sa sjedištem u Sisku, u razdoblju od siječnja 1997. do ožujka 2006., suprotno odredbama Zakona o pretvorbi i privatizaciji, odobrili više zajmova udruzi dioničara tog poduzeća u iznosu većem od 15 milijuna kuna radi kupnje udjela u navedenoj tvrtki, iako su pritom znali da zajmovi neće biti vraćeni. 

Te su udjele uzeli kao hipoteku kojom se jamčio povrat odobrenih zajmova te su na opisani način postali vlasnici "sami sebe".

Takvim nezakonitim postupcima osumnjičeni su Ministarstvu financija uskratili sredstva za dospjele obveze posebnog poreza na robu u visini zajma odobrenog Udruzi malih dioničara, čime je proračunu RH počinjena šteta od najmanje 15 milijuna kuna,stoji u priopćenju .

Tijekom istrage je utvrđeno da je 45-godišnji direktor tvrtke iz
Biograda 1. lipnja 2005. izdao fiktivni račun tom poduzeću na iznos veći od 300 tisuća kuna, iako novac nije isplaćen, a 58-godišnja direktorica poduzeća svojim ga je potpisom ovjerila kao istinit, te je 10. rujna 2005. taj račun platila kompenzacijom, čime je pribavila protupravnu imovinsku korist za biogradsko poduzeće, a svoje poduzeće oštetila za taj iznos, navela je policija.

Ujedno je policija utvrdila da je još troje zaposlenika sisačkog
poduzeća davanjem uputa i izradom lažne poslovne dokumentacije omogućilo prikrivanje tragova i kaznenih djela koja su počinile odgovorne osobe sisačkog i biogradskog poduzeća.

Protiv svih osumnjičenih policija je podnijela kaznenu prijavu
Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene