Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga oko vojnog zatvora Kuline

Uhićene četiri osobe zbog ratnog zločina u zatvoru Kuline

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šibenska policija uhitila je jutros četiri osobe osumnjičene za zlostavljanje i nečovječno postupanje prema srpskim ratnim zarobljenicima i civilima u šibenskome vojnom zatvoru Kulinama tijekom 1992.

Glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor izjavila je da su uhićene četiri osobe trenutačno u prostorijama Policijske uprave. Nije željela nagađati mogu li se očekivati i nova uhićenja. Izvijestila je da se uhićene tereti za zlostavljanje pripadnika srpskih paravojnih postrojba, ali i civila koje su s područja te županije tijekom ratne 1992. godine dovodili u Kuline, kojima se Hrvatska vojska tijekom Domovinskog rata koristila kao vojnim zatvorom za neprijateljske vojnike, ali i pripadnike HV-a koji su se ogriješili o zakon. Ne otkrivajući identitet i dob uhićenika, MUP je kratko priopćio da su u dosadašnjoj istrazi uhićene četiri osobe pod sumnjom da su počinile ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a jedna od njih tereti se i za ratni zločin protiv civila.

Pročitajte i ovo Jadranska obala Apsolutno zasluženo! Dva hrvatska grada u top 10 najljepših u Europi Davor Trupković, bivši pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija - 2 Posljednja velika afera Bivši pomoćnik ministrice ostaje u istražnom zatvoru, Đapo i Pribičević pušteni da se brane sa slobode

>> 'Od 703 ratna zločina 400 još u predistražnoj fazi'

U priopćenju stoji i da je šibensko-kninska Policijska uprava 'kriminalističko istraživanje počela u suradnji s Ravnateljstvom policije na zahtjev šibenskoga Županijskog državnog odvjetništva', da istraživanje još traje i da će o dovršetku pravodobno izvijestiti javnost. Mediji su još krajem 90-ih pisali o navodnim zlostavljanja zarobljenika u Kulinama, što je Ministarstvo obrane tada opovrgnulo. U veljači 1999. iz MORH-a su priopćili da su njegove službe sigurnosti u početku 1993., kad su doznale za protuzakonite postupke pojedinih pripadnika HV-a, 'analizirale događaje da bi utvrdile činjenično stanje' te da su tadašnji ministar obrane Gojko Šušak i ravnatelj Hrvatske informativne službe (HIS) Miroslav Tuđman donijeli odluku o osnutku povjerenstva koje treba utvrditi sigurnosno stanje u 2. satniji 72. bojne Vojne policije u Šibeniku.

Istragom je utvrđeno da je 'došlo do određene samovolje zapovjednika' u provedbi dobivenih zapovijedi pa su zbog njihova nepoštovanja s dužnosti udaljena dvojica vojnih policajaca. Povjerenstvo nije utvrdilo druga stegovna ili kažnjiva djela pa je za MORH slučaj završio. U travnju 1999. šibenska policija dostavila je izvješće o istrazi u Kulinama tadašnjemu županijskom državnom odvjetniku Željku Žganjeru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene