Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povreda prava

Šestak od Ustavnog suda traži puštanje iz pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji opozvanog predsjednika Uprave Podravke Zdravka Šeskata, jednog od šestorice osumnjičenih za malverzacije teške 250 milijuna kuna, podnijeli su ustavnu tužbu kojom traže ukidanje pritvora zbog niza povreda prava zajamčenih Ustavom.

Šestakov odvjetnik Mate Matić tvrdi da je njegovom klijentu tijekom kaznenog progona povrijeđena prava od presumcije nevinosti do prava na pravično suđenje i pripremanje obrane. 'Neke povrede proizašle su i iz novog Zakona o kaznenom postupku koji se u tzv. uskočkim predmetima provodi od srpnja ove godine, a na čije su loše odredbe mnogi odvjetnici već više puta ukazivali', kazao je Matić. Kao primjer naveo je da predstavnici USKOK-a nesmetano provode sve potrebne istražne radnje, dok obrani nije dozvoljen niti kvalitetan kontakt s okrivljenikom koji se, pak, za postupak uopće ne može pripremati.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao'' PR Oglas Podravkin novi vizualni identitet za još jači iskorak na globalnom tržištu

>> Podravkašima još dva mjeseca pritvora

'Sve razgovore moramo obavljati u neadekvatnim uvjetima pritvora u Remetincu, gdje je Šestak osuđen na dijeljenje ćelije s velikom brojem ostalih pritvorenika pa, primjerice, više od 6000 stranica istražnog spisa mora držati pod krevetom', kazao je Matić. U ustavnoj tužbi se, među ostalim, navodi i da u rješenju suca istrage nema niti spomena o postojanju osnovane sumnje, kao ni obrazloženje zbog čega se Šestaka povezuje s kaznenim djelima za koje ga tereti USKOK. Kršenjem ustavom propisanih prava i sloboda branitelji osumnjičenih smatraju i što se, umjesto pritvora, prema optuženicima nisu primijenile zakonom propisane blaže mjere kojima se, uvjereni su, mogla ostvariti ista svrha. Branitelji podsjećaju da je zbog sličnih razloga u slučaju 'veliki maestro' ukinut pritvor nekolicini optuženika pa očekuju da će Ustavni sud na isti način odlučiti i u ovom slučaju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene