452511
452511
452511
452511
452511

Bandićev suradnik i još šest osoba pod istragom USKOK-a

  • , 05.10.2016., 12:26
  • Autor:
  • komentara

Na temelju policijske prijave USKOK je pokrenuo istragu protiv Roberta Ljutića, suradnika zagrebačkog gradonačelnika

 
 
 
 
Ljutić je posljednjih godina u uredu Bandića obnašao više dužnosti (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Ljutić je posljednjih godina u uredu Bandića obnašao više dužnosti (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

On je posljednjih godina u njegovu uredu obnašao više dužnosti te još šest osoba zbog sumnje da su primali i davali mito, trgovali utjecajem, krivotvorili službene isprave te pomagali u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Uskok sumnja da je Ljutić navodnim nezakonitostima stekao "nepripadnu imovinsku korist" od najmanje 440.000 kuna, zajedno s drugoosumnjičenom Sanjom Bančević Medenica, dok je za najmanje 53 tisuće kuna oštećena udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ).

Ne navodeći imena osumnjičenika Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio da je Ljutić bio stvarni voditelj poslovanja u tvrtki gdje je Bančević Medenica direktorica te da su se dogovorili da će "osigurati korištenje udruge ZAFAZ za potrebe poslovanja" svoje tvrtke.

Ljutić je pritom, tvrdi tužiteljstvo, koristio okolnost da se ZAFAZ uglavnom financira gradskim novcem te da on "kao suradnik gradonačelnika Grada Zagreba ima utjecaj na odobravanje zahtjeva udruge ZAFAZ za dodjelu financijskih sredstava".

"U cilju realizacije dogovorenog III. okrivljenik je, kao predsjednik udruge ZAFAZ, neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva, dok je II. okrivljenica udruzi ZAFAZ ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane", objavio je Uskok.

Sumnjaju i da je ZAFAZ plaćao troškove njihove tvrtke "sukladno fiktivnim računima koje je ispostavljao IV. okrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva", ali i da su u dogovoru s posljednjom trojicom osumnjičenih Ljutić i Bančević Medenica izvlačili novac iz svoje tvrtke.

"Pri tome je II. okrivljenica s VI. okrivljenikom dogovorila da će njegovom trgovačkom društvu omogućiti da bez plaćanja zakupnine njezinom trgovačkom društvu, u iznosu od najmanje 50.000 kuna, koristi jednu ugostiteljsku i jednu trgovačku kućicu na manifestaciji 'Adventski štiklec' te da će VI. okrivljenik zauzvrat angažirati drugo trgovačko društvo kojemu će društvo II. okrivljenice plaćati fiktivne račune", izvijestio je Uskok.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se