Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeni u USKOK-u

Sinovčić: Ne znam ništa, nema tu logike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sjedištu USKOK-azavršeno je ispitivanje uhićenih u akciji 'Offside'.

Zbog namještanja nogometnih utakmica prve hrvatske nogometne lige i prijevara na klađenjima policija sumnjiči 19 igrača i nogometnih djelatnika iz četiri kluba te trojica navodnih organizatora.Saslušanja prvih osumnjičenika u USKOK-u započela su sinoć, a nastavljeno je jutros. Do kasmog poslijepodneva ispitani su svi uhićeni. Nakon saslušanja svih u USKOK-u će odlučiti protiv koga će pokrenuti istragu i zatražiti jednomjesečni istražni zatvor. Akcija 'Offside' pokrenuta je krajem prošle godine nakon informacija njemačke policije da su neke utakmice u Hrvatskoj namještene. Tada se krenulo s mjerama tajnog praćenja i prisluškivanja kojima su, vjeruju u USKOK-u, prikupljeni dokazi da je od ožujka do svibnja ove godine 12 utakmica namješteno ili se to pokušalo učiniti.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić uhićeno dvoje Objavljeni detalji nove istrage protiv Josipe Rimac: Kao mito tražila da ne plaća režije, opremili joj i kuću u Vodicama Ilustracija Određen istražni zatvor Uskok pokrenuo istragu protiv četvorice okrivljenika: Sumnjiči ih se za paljenje skupocjenog automobila

>> Akcija 'Offside': USKOK ispitao sve uhićene

Organizatori namještanja utakmica i prijevara na klađenjima navodno su Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljič koji su podmićivali igrače Croatia Sesvete, Varteksa, Međimurja i Zadra. Sumnja se da su po utakmici u kladionicama zarađivali od 150.000 do 300.000 eura.

Razgovor s policijom obavio je i vanjski suradnik NK Zadra, Reno Sinovčić. No, rečeno mu je da on nije među osumnjičenima Najveći broj osumnjičenih, njih deset, dolazi iz Croatia Sesvete. To su igrači Mario Čižmek, bivši reprezentativac Jasmin Agić, Dario Šušak, Ivan Banović, Saša Mus, Marko Guja, Antun Pokrajčić, Miljenko Bošnjak, pomoćni trener Goran Jerković i sportski direktor Tomislav Zubak, sin vlasnika kluba Zvonka Zubaka. Iz Varteksa su osumnjičeni bivši reprezentativac Miljenko Mumlek, Zoran Ivančić i Andrija Balajić, a iz Međimurja Neven Vuljanko, Danijel Mađarić, Nikola Melnjak te Mario Dermopil i njegov menadžer Mario Marenić. Među osumnjičenima je i kapetan Zadra Jakov Surać.

Policija kontaktirala Sinovčića

Kako doznajemo, Operacija ovime nije okončana, već proširena i na druge zemlje u regiji. Iz policije najavljuju nova uhićenja. Razgovor s policijom obavio je i vanjski suradnik NK Zadra, Reno Sinovčić. No, rečeno mu je da on nije među osumnjičenima. No, nije nam potvrdio je li bio na policiji, već je rekao da ga je policija kontaktirala i da je on otvoren za suradnju. USKOK je najavio da će od suda tražiti pritvaranje saslušanih aktera, ali najvjerojatnije ne svih.

'Gdje je tu zdrava logika?'

'Policija me kontaktirala i ja im stojim na raspolaganju. Kao što sam rekao, ja sam uvijek spreman, međutim ja o tome ne znam ništa...Da sam do sada nešto znao o tome, ja bih to sam prijavio', rekao nam je Sinovčić. 'Pa postavljam pitanje, bih li ja došao i prodao utakmicu? Prodao utakmicu, 3 boda prodao za nekih 5, ili 10, ili 20, ili 30 tisuća eura, koliko oni kažu, ispao iz prve lige i poslije potrošio 5, ili 10, ili 20 milijuna kuna za vratit se u prvu ligu. Pa ima li tu zdrave pameti? Ima li tu logike? Mislim da treba jedanput početi trezveno razmišljati i treba jedan puta pustiti da neko nešto odradi, treba pustiti jedanput da nešto netko dokaže, a ne ovo, ovaj linč i ove progone, to nema nikakvog smisla', istaknuo je Sinovčić.

'Ja odem nekada, dođe mi nekada, kako se kaže, hajde da ti ispuni dan, pa potrošiš 20 kuna, 30 kuna, 50 kuna, 100 kuna ili nešto, ali to je jako malo i to obično bude 20 i nešto parova i to bude iz cijeloga svijeta', opisao je Sinovčić svoje zanimanje za klađenjem.

>> Akcija Offside: Osumnjičeni privedeni u USKOK

Neke osumnjičene igrače tereti se da su uz mito za namještanje utakmica zarađivali i na kladionicama, uplaćujući sami ili preko bliskih osoba na dogovorene rezultate. Trojica osumnjičenih organizatora i ranije su, ali na legalan način bili povezani sa sportom, pa je tako Vinko Šaka bio trener iz Dinamove omladinske škole, dok su Dino Lalič i Admir Suljič igrali u nekoliko slovenskih klubova. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene