Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Fimi mediju

Svjedok opisao kako je HDZ kupovao blindirane BMW-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja u slučaju Fimi medija, na kojem se nakon što mu je jučer pozlilo, pojavio Ivo Sanader, svjedočio je Miroslav Grgić, koji je opisao kako je HDZ kupovao famozne blindirane BMW-e.

Bivši član, a potom i savjetnik uprave tvrtke Tomić & Co. Miroslav Grgić izjavio je danas u nastavku suđenja u slučaju Fimi medija da je prvi blindirani BMW za potrebe HDZ-a plaćen u gotovini, a da je drugi skupocjeni automobil za tadašnjeg premijera Ivu Sanadera kupila njegova stranka.

Pročitajte i ovo Sanader šef zatvorske knjižnice - 2 Hoće li uskoro izaći na slobodu? Sanader postao šef zatvorske knjižnice: "Relativno brzo bismo ga mogli vidjeti u Zagrebu" Slika nije dostupna Afera Fimi media Šeks na sudu za sve krivi Jarnjaka: "Teretio je i mene i stranku da bi sa sebe skinuo bilo kakvu odgovornost"

Svjedok je ispričao da je 2004. na poziv HDZ-ovog rizničara i šefa Carinske uprave Barišića došao kod njega na sastanak, gdje mu je rečeno da HDZ za premijera želi kupiti srebrni blindirani BMW i platiti ga u gotovini. To je svjedoku bilo čudno jer je uobičajeno poslovanje bilo plaćanje preko računa, a čudilo ga je i što vozilo za premijera ne kupuje MUP. Svjedoku je poznato da je taj prvi BMW plaćen u gotovini.

>> Sanader u bolnici zbog visokog tlaka, u petak ide kod kardiologa

Barišić se Grgiću ponovno javio 2008. i rekao da, zbog dotrajalosti i sigurnosne procjene MUP-a, trebaju novo vozilo. Pritom ga je tražio da staro zamijene za identično novo, no svjedok mu je objasnio da ne primjenjuju model "staro za novo" jer nemaju tržište za blindirana vozila. Ispričao je da je to vozilo dočekao s djelatnikom MUP-a Miljenkom Radinićem i da je račun glasio na HDZ.

Kad su u javnosti počeli napisi oko tog novog BMW-a, koji je u međuvremenu oštećen, svjedoka je ponovo zvao Barišić i pitao ga može li Tomić & Co., tvrtka koja u Hrvatskoj zastupa BMW, otkupiti vozilo. Svjedok mu je ponovio da BMW to ne radi. Nekoliko dana kasnije Barišić ga je zatražio da ode kod glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, koji je također tražio da se vozilo otkupi. "Da ga idem nuditi kriminalcima ne pada mi na pamet, jer jedino bi oni mogli biti zainteresirani za takvo vozilo", kazao je svjedok.

Za Jarnjaka je rekao da je bio upućen u kupovinu drugog BMW-a i da je bio uzrujan zbog medijskih napisa o tom vozilu. Svjedok je ispričao da su uskoro u HDZ-u nastali problemi oko plaćanja tog vozila kojeg su, po tvrdnjama ranijih svjedoka, platili HDZ i Sanaderov tadašnji prijatelj Robert Ježić. Tvrdi da on nije znao da je Ježić platio automobil.

Na zahtjev HDZ-a njemački BMW je dao ponudu za otkup oba blindirana vozila, čija je vrijednost bila manja za 80.000 eura od cijene drugog vozila kojeg je HDZ platio 360.000 eura, posvjedočio je Grgić.

Govoreći o računovodstvenim problemima koji su nastali u HDZ-u oko kupovine drugog BMW-a, svjedok je rekao da ga je Barišić zamolio da primi računovotkinju HDZ-a Maricu Glavaš. "Ona mi je rekla da ne spava i da imaju državnu reviziju zbog usklađivanja knjigovodstvenih računa", kazao je svjedok, dodavši da je HDZ kasnije uplatio na račun BMW-a 80.000 eura, iako BMW nije imao nikakva potraživanja prema HDZ-u.

Na suđenju se čulo da je HDZ prije navedena dva automobila imao i BMW koji nije bio blindiran i kojeg se pokušalo prodati u salonu automobila tvrtke Tomić & Co., ali je vozilo ukradeno.

Suđenje se nastavlja ispitivanjem Anđelka Gavranovića i Miljenka Radinčića, dok je svjedočenje Ježića, koji je došao na sud, odgođeno za 21. siječnja.

Inače, nakon što mu je jučer zbog visokog tlaka pozlilo, zbog čega je prebačen u zatvorsku bolnicu, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas se pojavio na sudu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene