Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj MOL

Sanader ostao sam: Ježić postao svjedok, ali ne pokajnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek što je podignuta, oko optužnice protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u slučaju MOL - pojavile su se prve nelogičnosti.

Na 30 stranica optužnice sažeto je - sve. A u USKOK-ovoj 'mreži' ostao je samo bivši šef hrvatske Vlade. Premda je i osobno Sanaderu pomagao u isplati mita od MOL-a i to ispričao USKOK-ovim istražiteljima, suvlasnik Diokija Robert Ježić, ispao je iz igre. Ali ne kao pokajnik, uvjerava odvjetnik Marijan Hanžeković koji ga brani u drugim slučajevima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja za INA-MOL Svjedok na suđenju: "Ježić mi je rekao da je novac trebao proslijediti Sanaderu" Slika nije dostupna Što je u optužnici? Pogledajte kako je Sanader predao Inu MOL-u!

'On je svjedok. U ovom predmetu on nema odvjetnbika, niti mu treba. Mene zbunjuje ta velika znatiželja javnosti jer će se sve raspetljati tek u sudnici', kazao je Hanžeković.

Od nekadašnjeg bliskog prijatelja Sanader je, prema optužbama, tražio da preuzme novac kojeg mu je za konzultantske usluge, trebala isplatiti mađarska kompanija.

'Pretpostavljam da je svojim iskazom za sebe nastojao kupiti bolju poziciju u postupcima koji se vode protiv njega. Nemoguće je i suludo da sam primio mito od 10 milijuna eura kako bi nagovorio Vladu i sve ostale koji su u tom procesu sudjelovali na donošenje određenih odluka', kazao je u svom iskazu USKOK-u Sanader.

Ono što Sanader negira, USKOK ne pojašnjava. Ne otkrivaju kakve to dokaze o tragovima novca imaju. Dio iznosa, navodno je isplaćen preko tvrtki u Ježićevom suvlasništvu. Druga polovica, 5 milijuna eura na, kako tvrde, za sada neutvrđen način.

Ježićevo svjedočenje potkrepljuje knjiga ulazaka u Banskim dvorima. Jedan je to od USKOK-ovih ključnih dokaza da su se sastanci na kojima su dogovarane novčane transakcije sa šefom Uprave MOL-a, događale u Vladi.

Bilo je još nekoliko spornih i direktnih susreta sa Zsoltom Hernadijem. Na njima se navodno čelniku mađarske kompanije jamčio veći utjecaj u INA-i i izdvajanje plinskog biznisa.

'I nakon što je prestao obnašati funkcije premijera i predsjednika vladajuće stranke, kao počasni predsjednik HDZ-a nastavio je poduzimati aktivnosti kako bi se ugovori zaključeni s MOL-om realizirali', tako su USKOK-u opisivali neke od prezentacija Damir Polančec i Ivan Šuker. Uz njih, i bivšu ministricu Marinu Matulović-Dropulić, nitko pred Sanaderom, nije problematizirao štetnost ugovora.

Kao tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor potpisala je Polančecu punomoć za sklapanje spornog ugovora. No, USKOK u istrazi, očito, nije smatrao potrebnim, ispitati i nju, pa ni druge članove tadašnje Vlade i Predsjedništva HDZ-a. Optužnica je Sanaderu ispisana bez da se čula i njihova verzije priče. Adut je to, kojeg će Sanaderovi odvjetnici, zasigurno, koristiti u obrani. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene