Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo iz lipnja 2004.

RTS: Kalinić optužio Legiju za ubojstvo Vukojevića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kalinić je jedan od posljednjih susreta s hrvatskim istražiteljima, iskoristio kako bi optužio bivšeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije i vođu zemunskog klana Milorada Ulemeka da je naručio ubojstvo svjedoka pokajnika Zorana Vukojevića, iz osvete zbog svjedočenja pred Specijalnim sudom.

Kako je RTS-u potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, Sretko Kalinić je tijekom saslušanja u Zagrebu izjavio da su u otmici i ubojstvu Vukojevića u lipnju 2004. godine, sudjelovali Miloš i Aleksandar Simović i Zoran Pović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika materijalna šteta Pleternica: U požaru se urušio krov obiteljske kuće, vlasnik ozlijeđen Slika nije dostupna Trojica pritvorskih službenika pod sumnjom. Jesu li pomagali Sretku Kaliniću i Željku Milovanoviću?

>> Kalinić promijenio mišljenje: Pristao na izručenje Srbiji

Prije nego što su ga ubili, brutalno su ga mučili zahtjevajući da im kaže gdje je skriven novac zemunskog klana.

Ako se taj Kalinićev iskaz pokaže kao točan, pravnici ocenjuju da bi se Milorad Ulemek, ali i Simovići mogli ponovno naći na optuženičkoj klupi.

Sam Kalinić već ima dvije pravomoćne presude, zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića i drugih zločina zemunskog klana. Pošto mu je suđeno u odsustvu, može zatražiti ponavljanje tih suđenja.

Pravnici kažu da zavisno od dobijene kazne u ponovljenim postupcima, Kalinić se može nadati i statusu svjedoka pokajnika u slučajevima koji do sada nisu procesuirani.

Izručenje kalinića Srbiji u idućih mjesec dana

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je da će postupak ekstradicije Sretka Kalinića iz Zagreba biti okončan najkasnije u roku od mjesec dana i da je uvjerena da će on biti izručen Srbiji.

Malović je rekla da iz sigurnosnih razloga svi detalji vezani za datum, mjesto, vrijeme i način izručenja ne mogu biti poznati javnosti i da će taj postupak biti proveden uz najviše sigurnosne mjere.

Ministrica pravosuđa je dodala da od svog hrvatskog kolege Dražena Bošnjakovića očekuje da odmah po prijemu rešenja Županijskog suda u Zagrebu donese konačnu odluku o izručenju Kalinića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene