Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzina, alkohol...

Produženi vikend donio rekordere za volanom i odnio tri života: Stručnjak upozorava na veliku opasnost u tunelima

Aktualno Galerija Nesreće u prometu, ilustracija - 5 Nesreće u prometu, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nesreće u prometu, ilustracija - 2 Nesreće u prometu, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nesreće u prometu, ilustracija - 1 Nesreće u prometu, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nesreće u prometu, ilustracija - 3 Nesreće u prometu, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nesreće u prometu, ilustracija - 4 Galerija 1/6 >>
Produženi vikend donio je brojne rekordere na prometnicama. Vožnja s 3 promila, brzina veća od 200 kilometara na sat, pijana vozačica u suprotnom smjeru na autocesti i stravična prometna u tunelu Sveti Rok.

Rasuti dijelovi automobila u tunelu Sveti Rok - epilog su stravične prometne nesreće. Dvije su osobe teško ozlijeđene. Jedna je životno ugrožena.

Krivac je poznat. Do nesreće je došlo zbog neopreznosti. Vozač je u smjeru Splita prilikom pretjecanja udario u stražnji dio automobila u desnom prometnom traku. Greške u tunelu skupo se plaćaju, ističe struka.

"U tunelima imate jedan problem - što imate oplatu tunela, koja praktički ne može apsorbirati kinetičku energiju i kad dođe do udara vozila u tu oplatu, dolazi do nekontroliranog kretanja vozila po tunelu ili udara u neki kruti objekt", objašnjava Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Vanje Margetića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Smrt na cesti Poginula dvojica motociklista: Poznati uzroci prometnih nesreća kod Velike Gorice i u Rijeci

Držite razmak, prilagodite brzinu, ne pretječite u tunelima. Jedino tako prolazak može biti sigurniji.

"Ja bi još istaknuo u ovim našim dužim tunelima, svakako nemojte koristiti samo dnevna svjetla, jer većina vozila EU proizvođača u dnevnim svjetlima nema ona stražnja pozicijska svjetla. Tako da - palite kratka svjetla", poručuje Ševrović.

Pijana u suprotnom smjeru

Pukom srećom na autocesti prema Karlovcu izbjegnuta je velika tragedija. Pijana vozačica s 2,19 promila alkohola ušla je u suprotan smjer autoceste.

"Prouzrokovala je prometnu nesreću, srećom, ne s težim posljedicama. Ona ima lakše tjelesne ozljede, ali će biti prepraćena dežurnom sucu i najvjerovatnije će protiv nje ići kaznena prijava za objesnu vožnju", najavio je Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Pročitajte i ovo Prometna policija Proslavio Prvi maj HDZ-ovac pod utjecajem alkohola skrivio nesreću: Zabio se u kamenu ogradu, prevezen u bolnicu

Osim ove količine alkohola u krvi, produženi vikend donio je rekordera.

"Od više od tri promila na području PU koprivničko-križevačke. Vidimo da nikada nije dovoljno ukazivati na to koliko je to opasno", dodaje Huljak.

Rekordi su padali i u brzinama. Na području Šibenika vozač je stisnuo papučicu gasa sve do 202 kilometra na sat. Vikend i promet u njemu, odnijeli su tri ljudska života.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene