Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđeni na 15 i 12 godina

Onesvijestio se nakon što je dobio 15 godina zbog ratnog zločina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće osječkoga Županijskoga suda danas je četvoricu, od ukupno šest okrivljenika, nepravomoćno oslobodilo optužbe za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protupravnog lišavanja slobode.

Radi se o zločinima na području Marina Sela, tijekom 1991. i 1992. godine, a dvojicu optuženika vijeće je proglasilo krivima te ih nepravomoćno osudilo na kazne od 15 i 12 godina zatvora. Petnaest godina dobio je Tomica Poletto, a na 12 godina zatvora osuđen je Željko Tutić. Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) najavilo je žalbu na današnju presudu osječkoga Županijskoga suda.

Optužnici Damir Kufner, Davor Šimić, Pavao Vancaš, Tomica Poletto, Željko Tutić, i Ante Ivezić bili su optuženi da su ova kaznena djela počinili od studenog 1991. do veljače 1992. godine kao pripadnici voda Vojne policije, tijekom obrane šireg područja Pakraca, od oružanih napada paravojnih formacija pobunjenog dijela srpskog stanovništva i tadašnje JNA.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala Spomenik Osmica u VItezu Podignuta optužnica Vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu u središnjoj Bosni: Kazao da su škutorske nacionalnosti

Prvooptuženi oslobođen optužbe

Prvooptuženog Kufnera teretilo se da je naredio pretrage kuća civila srpske nacionalnosti, tražeći skriveno oružje, i uhićenja tih civila te dovođenje njih nekolicine u improvizirani zatvor. Ne upoznavši prethodno pripadnike voda s odredbama Međunarodnih konvencija dopustio je mučenje zatočenih civila te njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje uslijed čega je sedamnaestero civila preminulo, a šestero ih je preživjelo.

Optuženike Vancaša, Poletta, Tutića i Ivezića teretilo se da su, u više navrata, mučili, psihički i fizički zlostavljali zatočene civile, kažnjavajući ih tjelesno do smrti.

Prvoptuženi Damir Kufner oslobođen je optužbe jer nakon iskaza saslušanih svjedoka, među kojima su bili vojni dužnosnici, pripadnici voda vojne policije, pa i preživjeli srpski civili, utvrđeno da je bio savjetnik za sigurnost u stožeru Teritorijalne obrane Pakraca, ali nije utvrđeno da je bio zapovjednik voda Vojne policije ili da je pripadnicima te postrojbe izdavao zapovjedi za činjenje kaznenih djela.

Među svjedocima bili i preživjeli srpski civili

Nedavnom izmjenom optužnice drugoptuženog Davora Šimića teretilo se za protupravno lišavanje slobode, ali je za to kazneno djelo nastupila zastara, pa je sudsko vijeće odbilo optužbu, ne ulazeći u analizu je li okrivljenik počinio kazneno djelo, za koje ga se teretilo.

Obrazlažući presudu predsjednik Vijeća sudac Zvonko Vrban kazao je kako je dokaznim postupkom utvrđeno kako je okrivljenik Vancaš jednom prilikom gumenom palicom udario jednu od uhićenih osoba, ali ostale inkriminacije za zlostavljanje nisu potvrđene, pa je Sud zaključio kako to nije dovoljno da bi ga se proglasilo krivim za ratne zločine protiv civila.

Budući da svi iskazani svjedoci, među kojima su i preživjeli srpski civili, optuženog Antu Ivezića nisu povezali s činjenjem kaznenih djela, on je također oslobođen optužbe za ratni zločin.

Polettu pozlilo tijekom čitanja presude

Sudsko vijeće zaključilo je kako je dokaznim postupkom i iskazima svjedoka nedvojbeno utvrđeno da je okrivljenik Tomica Poletto sudjelovao u usmrćivanju 10 civila, pa ga je nepravomoćno osudilo na 15 godina zatvora, a okrivljenik Željko Tutić, sudjelovao u usmrćivanju sedam civila, zbog čega je nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 12 godina

Tijekom čitanja presude optuženiku Polettu je pozlilo i srušio se na pod, pa je iznesen iz sudnice, nakon čega je i okrivljenik Tutić zatražio da ga se izvede iz dvorane.

Riječ je o ponovljenom suđenju, budući da je Vrhovni sud RH, u ožujku prošle godine, zbog proceduralnih pogrešaka, ukinuo presudu Županijskog suda u Požegi, koji je, ožujku 2009. godine, sve optuženike proglasio krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, i osudio ih na kazne zatvora od jedne do šesnaest godina, a predmet je premješten u nadležnost osječkog Županijskog suda. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene