Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisluškivani i praćeni

Pume ostaju u pritvoru, istraga oko streljanja zarobljenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedmorici bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske danas je određen jednomjesečni pritvor i protiv njih je pokrenuta istraga zbog sumnje da su tijekom akcije 'Maestral 2' 1995. strijeljali petoricu srpskih ratnih zarobljenika.

Odluku o tome poslijepodne je donio istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Mirko Klinžić koji je uvažio prijedlog zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva da se osumnjičenike pritvori zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i težine počinjenog djela. Kao i pri prvom pojavljivanju pred istražnim sucem osumnjičeni bivši pripadnici varaždinske brigade i danas su se branili šutnjom, no jedan od njih, prema neslužbenim informacijama, na policiji je djelomično priznao zločin. Neslužbeno se doznaje da su u rasvjetljavanju ovog slučaja osumnjičenici bili podvrgnuti tzv. posebnim mjerama, odnosno prisluškivanju i tajnom praćenju, što je prvi put da su takve metode korištene u istrazi nekog ratnog zločina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U pritvoru od 21. listopada Ukinut pritvor optuženim pripadnicima 'Puma' Slika nije dostupna Kaznena prijava Osumnjičene 'Pume' uskoro pred istražnim sucem

>> Osumnjičene 'Pume' uskoro pred istražnim sucem

Osumnjičeni se terete da su ratne zarobljenike strijeljali po naredbi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Koradea. Zapovijed za strijeljanje Korade je navodno izdao pred više svjedoka, nakon čega su zarobljenici pobijeni automatskim puškama. Tako su 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac. Prvoosumnjičeni je bivši dozapovjednik Puma brigadir Emil Crnčec koji je do nedavnog umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a. Uz njega osumnjičeni su i Nenad Jurinac, koji je također bio u stožeru brigade, te Tihomir Šavorić koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu. Ostali osumnjičenici su Anto Novačić, Robert Precehtjer, Goran Gaća i Robert Bevak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene