Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnik najavio žalbu zbog pritvora

Protega u Remetincu čeka ispitivanje USKOK-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši prvi čovjek Hrvatske poštanske banke Josip Protega u pritvoru u Remetincu čeka ispitivanje USKOK-a.

Policija mu je pretresla stan u potrazi za dodatnim dokazima oko izdavanja loših kredita privatnim osobama jedine državne banke. Protegin odvjetnik poručuje da će se žaliti na odredbu o jednomjesečnom pritvoru jer tvrdi nakon jučerašnjeg uhićenja na graničnom prijelazu Bregana za to više ne postoje okolnosti. Josipu Protegi bivšem prvom čovjeku jedine državne banke na povratku iz austrijskog skijališta skije nisu trebale. 'Imao je već sve stvari spremljene za pritvor. Vodili su ga u stanicu USKOK-a. Nakon tih obavljenih formalnosti još je obavljen jedan pretres stana. I on je smješten u Remetinec', kaže njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

Žalba zbog pritvora

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

Protegu sada čeka ono što su njegovi suokrivljenici već obavili. 'Njegovo davanje obrane pred USKOK-om. To je u vrlo kratkom roku i čekamo da nas se pozove', kaže Prodanović. Nakon toga Protegin odvjetnik žalit će se na sudsku odluku o jednomjesečnom pritvoru za koju tvrdi više nema osnova. 'Na točku jedan da. Znači u odnosu na to da se nalazi u bijegu, jer je evidentno da nije bio u bijegu i da se dobrovoljno predao', objašnjava odvjetnik. Protega izgleda nije bježao ni od odobravanja kredita, osobito za projekte koji su imali politički vjetar u leđa poput prenamjene i preprodaje zemljišta na otoku Šipanu od strane Svetimira Gadže i Olivera Beidenegla. 'Prema dokumentima Hrvatska poštanska banka je mnogo pomogla gospodinu Gadži i Beidenaglu da ostvare posao s nakretninama na Čemrijesima na Šipanu i to sa velikim udjelom od 4 milijuna i 880 tisuća eura', kaže Luka Brailo, novinar Novog lista.

Bivša dubrovačka gradonačelnica, HDZ-ova Dubravka Šuica, telefonski nam je samo poručila da konkretan slučaj ne može komentirati jer je riječ o samo jednoj točki velikog prostornog plana koji se donosio. 'Tisuću i pol kreveta na tom području su kao četiri Bellvedera u gradu i to je ujedno najveća građevinska turistička zona na izvangradskom području Dubrovnika', kaže Brailo. Očito je da istraga u HPB-u ide u više smjerova. Osim nepokrivenih kredita sumnja se da su u državnoj banci kao i u ostalim javnim tvrtkama preplaćivani poslovi iz domene javne nabave, osobiti promidžbe. Je li moguće da politika ni o ovoj aferi nije ništa znala? Teško?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene