285905
285905
285905
285905
285905

Profesor anatomije priznao da je prodavao ispite, nagodio se s USKOK-om

  • , 10.05.2013., 13:21
  • Autor:
  • komentara

Na zagrebačkom Županijskom sudu prihvaćena je nagodba profesora anatomije Zlatka Kelovića s USKOK-om, kojom je on u zamjenu za zatvorsku kaznu i vraćanje novca od navodnog mita za ispite, priznao optužbe o prodaji ispita.

 
 
 
 

Profesor anatomije Zlatko Kelović priznao je optužbe da je prodavao ispite na zagrebačkom Medicinskom fakultetu pa je, nagodbom s USKOK-om, danas osuđen na dvije godine zatvora.

Kelović će, uz zatvor, morati vratiti i 2.500 eura koje je navodno primio kao mito kako bi studentima omogućio prolazak na ispitu iz anatomije.

>> Četvero optuženih posrednika priznali kupoprodaju ispita na Medicini

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Renata Miličević nagodbu potkupljivog profesora s tužiteljstvom potvrdila je na današnjoj sjednici optužnog vijeća. Za ostalih šest optuženika koji se nisu nagodili postupak je izdvojen pa će se o osnovanosti "njihove" optužnice odlučivati 17. svibnja.

Među njima su i sin te suprug Višnje Lončar, zamjenice glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koja je u studenom prošle godine zbog ovog slučaja na vlastiti zahtjev razriješena dužnosti.

Istragom je, po pisanju medija, utvrđeno da je Kelović neovlašteno pribavio primjerak pisanog ispita iz anatomije te demonstratoru Mati Milasu rekao da obavijesti studente zainteresirane za dogovor. Među kupcima je bio i Hrvoje Lončar, no primjerak ispita u njegovo ime preuzeo je otac Božo.

Prije Kelovića s USKOK-om se krajem travnja nagodilo još četiri optuženika preko kojih su studenti navodno dolazili do Kelovića kako bi mu za ispit platili od 500 do 2.000 eura. Dvoje optuženika tada je "sporazumno" osuđeno na uvjetne kazne, a dvoje na šest mjeseci zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro na slobodi.

U optužnici, podignutoj krajem prošle godine, Kelovića se tereti da je ispite "prodao" u rujnu 2012. te da je u "koruptivnu hobotnicu" uvukao asistentice i službenike na katedri.

USKOK je Kelovića i druge danima nadzirao, a prikupljeni dokazi koji čine više od tisuću stranica spisa, rezultat su brojnih "posebnih dokaznih radnji" poput prisluškivanja mobitela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se