Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide u zatvor

Profesor anatomije priznao da je prodavao ispite, nagodio se s USKOK-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu prihvaćena je nagodba profesora anatomije Zlatka Kelovića s USKOK-om, kojom je on u zamjenu za zatvorsku kaznu i vraćanje novca od navodnog mita za ispite, priznao optužbe o prodaji ispita.

Profesor anatomije Zlatko Kelović priznao je optužbe da je prodavao ispite na zagrebačkom Medicinskom fakultetu pa je, nagodbom s USKOK-om, danas osuđen na dvije godine zatvora.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 PRIOPĆENJE O OPTUŽNICI Sjećate se njega? USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Petrinje Ilustracija USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU Mito za porezne inspektore: Od besplatnog gošćenja po restoranima do građevinskih radova u kući

Kelović će, uz zatvor, morati vratiti i 2.500 eura koje je navodno primio kao mito kako bi studentima omogućio prolazak na ispitu iz anatomije.

>> Četvero optuženih posrednika priznali kupoprodaju ispita na Medicini

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Renata Miličević nagodbu potkupljivog profesora s tužiteljstvom potvrdila je na današnjoj sjednici optužnog vijeća. Za ostalih šest optuženika koji se nisu nagodili postupak je izdvojen pa će se o osnovanosti "njihove" optužnice odlučivati 17. svibnja.

Među njima su i sin te suprug Višnje Lončar, zamjenice glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koja je u studenom prošle godine zbog ovog slučaja na vlastiti zahtjev razriješena dužnosti.

Istragom je, po pisanju medija, utvrđeno da je Kelović neovlašteno pribavio primjerak pisanog ispita iz anatomije te demonstratoru Mati Milasu rekao da obavijesti studente zainteresirane za dogovor. Među kupcima je bio i Hrvoje Lončar, no primjerak ispita u njegovo ime preuzeo je otac Božo.

Prije Kelovića s USKOK-om se krajem travnja nagodilo još četiri optuženika preko kojih su studenti navodno dolazili do Kelovića kako bi mu za ispit platili od 500 do 2.000 eura. Dvoje optuženika tada je "sporazumno" osuđeno na uvjetne kazne, a dvoje na šest mjeseci zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro na slobodi.

U optužnici, podignutoj krajem prošle godine, Kelovića se tereti da je ispite "prodao" u rujnu 2012. te da je u "koruptivnu hobotnicu" uvukao asistentice i službenike na katedri.

USKOK je Kelovića i druge danima nadzirao, a prikupljeni dokazi koji čine više od tisuću stranica spisa, rezultat su brojnih "posebnih dokaznih radnji" poput prisluškivanja mobitela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene