Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suborci u sudnici

Pripadnici Puma svjedočili o zločinu u akciji Maestral

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšim pripadnicima 7. gardijske brigade Pume, koji su prema tvrdnjama tužiteljstva strijeljali zarobljene vojnike Republike Srpske u akciji Maestral 1995. danas je nastavljeno svjedočenjem šestorice suboraca optuženih hrvatskih vojnika.

Dio svjedoka kazao je da je u jednog zarobljenika pucao optuženi Tihomir Šavorić te da je zločin naredio ratni zapovjednik Puma, pokojni general Ivan Korade, koji je navodno i osobno ubio zarobljenog srpskog majora. No, obrana je prigovorila njihovim iskazima, ističući da prepričavaju stvari koje su čuli od drugih te da su svjedoci nevjerodostojni.

Svjedok Marijan Moguš kazao je da su u zapovjedništvo brigade u selu Halapić dovedena šestorica zarobljenih neprijateljskih vojnika. Svjedok je rekao kako je čuo da je likvidaciju naredio Korade, dok je Šavorić jednog od njih ubio pištoljem. Po riječima zapovjednika voda koji je držao stražu, Marinka Ševende, Korade je dvojici zarobljenih vojnih policajaca naredio da mrtva tijela izvuku iz kamiona i slože ih na zemlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Koradea opisao kao bahatu osobu' Suborci 'Puma' ne znaju ništa o zločinima Slika nije dostupna Šokantni detalji optužnice Iskaz Puma: Pucao sam mu u glavu da mu skratim muke

Po Koradeovoj zapovjedi

'Jedan im je leš ispao pa je pukla lubanja i prosuo se mozak, a Korade je jednom od zarobljenika rekao da uzme taj mozak i vrati ga u lubanju' kazao je Švenda. Dodao je i da je od Korade, kojega tužiteljstvo također navodi kao nalogodavca ovog zločina, među vojnicima vladao strah te da je mogao biti ubijen svatko tko mu se suprotstavio. Svjedok Franjo Ferlin jedini je kazao da je vidio kako je Šavorić, po Koradeovoj zapovijedi, pucao u zarobljenika koji je prethodno zapomagao da ga ne ubije.

Za ubojstvo zarobljenika u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča u Bosni i Hercegovini optuženi su brigadir Emil Črnčec, bivši zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak.

Tužiteljstvo tvrdi da su u egzekuciji u Mliništima i Halapićima hicima iz automatskih pušaka ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene