Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Đuroviću 2 godine manje

Pravomoćne presude za Pukanićevo ubojstvo: Žalbe odbijene Mataniću, Milovanoviću i Guduriću!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Zagrebu jučer je donio pravomoćne presude osumnjičenima za ubojstvo Ive Pukanića. Samo je Slobodanu Đuroviću zatvorska kazna umanjena za 2 godine.

Jučer je Županijski sud u Zagrebu donio pravomoćne presude u slučaju osumnjičenih za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. godine. Presudom je djelomično uvažena žalba Slobodana Đurovića te mu je za kazneno djelo poticanja na udruživanje za počinjenje kaznenog djela utvrđena kazna zatvora u trajanju od tri godine, umjesto ranije kazne od pet godina. Istovremeno, sudsko vijeće je prihvatilo po drugostupanjskom sudu utvrđenu kaznu dugotrajnog zatvora od dvadesetdvije godine za kazneno djelo poticanja na teško kazneno djelo ubojstva iz koristoljublja. Tako je , u konačnici, Slobodan Đurović osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 23 godine, što je dvije godine manje u odnosu na prvostupanjsku presudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DONOSI TJEDNIK NACIONAL Veliki preokret: 12 godina nakon ubojstva otkriven naručitelj atentata na Ivu Pukanića? Snopovi švicarskih franaka (Foto: Dnevnik.hr) SLUČAJ FRANAK Što presuda Vrhovnog suda znači za korisnike kredita u švicarcima? "Ovo je kruna osmogodišnje borbe"

Žalbe Roberta Matanića, Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, odbijene su kao neosnovane i potvrđena je presuda drugostupanjskog suda.

Organizatoru skupine Robertu Mataniću tako je pravomoćna postala presuda od 35 godina zatvora, a neposrednom izvršitelju Željku Milovanoviću 40-godišnja zatvorska kazna zbog aktiviranja eksplozivne naprave koja je ubila Pukanića i njegovog suradnika Niku Franjića na parkiralištu tjednika "Nacional" u središtu Zagreba 23. listopada 2008.

Bojanu Guduriću, osuđenom da je Pukanića trebao ubiti hicem iz snajperske puške ako eksploziv zataji, potvrđena je kazna od 33 godine zatvora.

Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju 16-godišnje kazne pravomoćne su od prošlog srpnja, kada je Vrhovni sud za ukupno 15 godina povisio prvostupanjske kazne Đuroviću, Guduriću i Robertu Mataniću.

>> Četiri godine prošle od atentata na Ivu Pukanića

Podsjetimo, za atentat na Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića zagrebački Županijski sud je u studenome 2010. godine na ukupno 150 godina zatvora osudio šestoricu optuženika. Robert Matanić je kao organizator skupine bio osuđen na 33 godine zatvora, Bojan Gudurić na 30, Luka Matanić i Amir Mafalani na po 16 godina, Slobodan Đurović na 15 godina, a najveću je kaznu od 40 godina dobio Željko Milovanović, kao izravni počinitelj optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je Pukanića raznijela u središtu Zagreba.

Vrhovni je sud lani u srpnju drugostupanjskom presudom trojici povisio kazne za ukupno 15 godina. Đuroviću je kazna povećana za čak deset godina, s 15 na 25 godina. Njega se tereti da je bio veza između ubojica i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je navodno za ubojstvo platio milijun i pol eura, zbog čega mu se sudi u Beogradu. Uz njega su na optuženičkoj klupi Milovanović i Milenko Kuzmanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene