Obavijesti Video Pretražite Navigacija
300 eura po komadu

Poznati vinar uhvaćen u švercu 600 zaštićenih vrsta ptica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šverc ptica postaje sve unosniji 'biznis'. Na popisu ilegalnih poslova pretekao je čak i trgovinu ljudima. Kod Jasenovca u ruke policije pao je švercer kapitalac, poznati vinar koji je iz Hrvatske pokušao iznijeti više od šest stotina zaštićenih ptica.

Pri redovitom pregledu na carinskoj ispostavi Jasenovac, carinici su, u jednom vozilu talijanskih registarskih oznaka uočili manju količinu perja. Pozvali su pojačanje i otkrili. 'Da se ispod sjedala vozača i suvozača nalazi prostor u kojem se nalaze skrivene nežive ptice. Daljnjim pregledom je ustanovljeno da se u u istom prostoru nalazi ukupno 627 ptica', rekao je Marijan Hmelina, pročelnik Carinarnice Zagreb.

Pročitajte i ovo Pomor ptica kod Kikinde - 4 Čekaju se rezultati analize Polja puna mrtvih ptica: Pčelar ih našao uz put, u kanalima, kako ugibaju na granama i u žbunju Slika nije dostupna Prugaste trepetljike Talijan krijumčario zaštićene ptice vrijedne 146.400 kuna

Ptice su sve redom zaštićene vrste. Krenule su iz Bosne i Hercegovine za Italiju. Bile su namijenjene restoranima. 'Znači, po restoranima bi bile prodane, zbog velike vrijednosti koje postižu u Italiji, čak do 300 eura dostižu po komadu', objasnio je Goran Kojić, voditelj mobilne jedinice Carinarnice Zagreb. Kako je riječ o zaštićenim vrstama, ukupna vrijednost zaplijenjenih ptica je velika.

U vozilu su bila i dva lovačka psa, za koje nije bilo nikakve dokumentacije. Prevezeni su u Dom za nezbrinute pse u Dumovcu, a ptice imaju drugu sudbinu. 'One će biti neškodljivo zbrinute. Dakle, konkretno, one će otići na uništenje', objasnio je Krešimir Ilić iz Uprave za inspekcijske poslove zaštite prirode. Talijanski državljanin, koji je prevozio ptice, navodno je poznati vinar. Protiv njega je odmah podnesena kaznena prijava. Prijeti mu zatvor do 5 godina ili novčana kazna do milijun kuna.

'Mi smo mišljenja da će biti naplaćena novčana kazna zbog same isplativosti za državnu službu', rekao je na kraju Kojić. Visoka novčana kazna, koja će dobro doći za ionako mršav državni proračun i veliko upozorenje onima koji se odluče na sličan pothvat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene