Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primanje mita

Afera Dubai: Optuženim poreznicima smanjene kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova su vještačenja pokazala da je imovinska korist bila manja nego što je utvrđeno na prvom suđenju.

Trojica poreznika uhićenih zbog primanja mita u aferi 'Dubai' danas su u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na manje kazne nego na prvom suđenju, a jedino je prvooptuženi bivši voditelj zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravko Markač osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a''

Bivši porezni inspektor Ranko Vukoja, koji se jedini pokajao i priznao primanje mita, osuđen je na uvjetnu kaznu od godine dana, uz rok kušnje od tri godine, dok je financijski inspektor Željko Sičaja dobio šest mjeseci uvjetno, a u zatvor neće ići ako nedjelo ne ponovi u dvije godine.

Markaču je prema današnjoj presudi, uz duplo manju zatvorsku kaznu nego na prvom suđenju, zabranjen rad u državnoj službi na pet godina, a oduzeta mu je i imovina vrijedna 1,1 milijun kuna koja je djelomično u vlasništvu njegove majke.

Upravo stoga što dio imovine, za koju tužiteljstvo tvrdi da ju je Markač stekao nezakonito, glasi na njegovu majku, a ona nije ispitana u ranijem postupku Vrhovni je sud ukinuo prvu presudu kojom je Markaču uz četiri godine zatvora oduzet iznos primljenog mita te 3,5 milijuna kuna vrijedne nekretnine čije porijeklo nije mogao dokazati.

Lalovac o novim poreznim pravilima: 'Porezna uprava bavit će se velikim ribama!'

Ukinutom presudom iz studenoga 2009. u kojoj su prvi put primijenjene zakonske odredbe o 'proširenom oduzimanju imovine' Vukoja je bio osuđen na godinu i pol zatvora, a Sičaja na šest mjeseci.

Obrazlažući presudu sudac Ivan Turudić kazao je da je tijekom suđenja neosporno dokazano da su optuženi počinili kaznena djela za koja ih tužiteljstvo tereti, ali da su nova vještačenja pokazala da je imovinska korist bila manja nego što je utvrđeno na prvom suđenju.

Optuženima je poručio da su počinili ozbiljna nedjela, tim više što su bili na odgovornim funkcijama. No, kazne su im, pojasnio je, manje jer je kaznena politika sada blaža nego prije pet godina.

Prema optužnici Sičaja je preko Vukoje zatražio od Markača da pogoduje vlasniku tvrtki "Futura Media" i "High Definition Production" Denisu Dorčiću, to jest da ga ne prijavi za porezne nepravilnosti. Za to su tražili 50.000 eura mita, a žrtva korupcije predala je Vukoji u veljači 35.000 označenih eura koje je on podijelio s Markačem. Dorčić je naknadno postao pouzdanik tužiteljstva.

Sičajin odvjetnik Ivo Farčić kazao je da je iz ovog slučaja vidljivo da je došlo do ublažavanja penalne politike, zbog čega su kazne osjetno blaže. Dodao je i da će njegov branjenik nakon što prouči pisanu presudu odlučiti hoće li se na nju žaliti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene