Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odala ga tetovaža?

U Splitu i Šibeniku petorica uhićena zbog nereda u Saint-Etiennu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je u Splitu i Šibeniku uhitila petoricu navijača koje povezuje s izgredima na stadionu u Saint-Etiennu u Francuskoj za vrijeme utakmice Hrvatske i Češke.

U Splitu su uhićena četvorica osumnjčenika koje je sudac istrage saslušao i odredio im istražni zatvor te jamčevinu za svakog od njih u iznosu od 40 do 60 tisuća kuna, doznaje Hina od odvjetnika koji zastupaju uhićene navijače.

Pročitajte i ovo Sudar tramvaja i automobila u Zagrebu - 6 Manja šteta FOTO Nesreća u Zagrebu: Tramvaj naletio na automobil u zavoju Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa

Sva četvorica Splićana u dobi od 20 do 24 godine privedeni su u subotu na Općinsko državno odvjetništvo, a u nedjelju im je sudac istrage nakon ročišta odredio jednomjesečni istražni zatvor i jamčevinu, doznaje se od odvjetnika Vinka Gulišije koji je najavio da će se na to rješenje žaliti, kao i njegove kolege koje zastupaju ostale osumnjičenike.

Uhićeni mladići do sada nisu imali problema sa zakonom

Policija ih sumnjiči za kazneno djelo izazivanja nereda počinjenog iz mržnje prema većem broju osoba "uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili dovođenja u opasnost života ili tijela drugih osoba ili do dovođenja znatne imovinske štete". Za to kazneno djelo izgrednici mogu biti kažnjeni od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Šibenska policija je, pak, privela 28-godišnjaka kojeg sumnjiči da je 17. lipnja na stadionu u Saint-Etiennu sudjelovao u neredima i nasilju na tribinama, da je remetio javni red i mir te poticao i druge navijače iz grupe na nasilje.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku.

Jedan od branitelja osumnjičenih Splićana Vinko Ljubičić smatra kako se navijačima može suditi u Hrvatskoj samo ako i u Francuskoj postoji isto kazneno djelo, a on je uvjeren da Francuzi nemaju isti članak zakona, odnosno da to kod njih nije kazneno djelo.

"Naši su išli u postupak, a nisam siguran da uopće imaju valjan dokaz o tome da je ta radnja tamo kazneno djelo. U spisu ne postoji dokument o tome da je to za što ih se sumnjiči u Francuskoj kazneno djelo. Zapravo nema odgovarajućeg dokaza iz kojega bi proizlazilo da je upravo ta radnja predviđena kao kazneno djelo u francuskom zakonodavstvu", kazao je Ljubičić Hini.

Odvjetnik Gulišija, pak, kaže kako u zakonu postoji načelo reciprociteta po kojem identično djelo treba postojati i u zakonodavstvu države gdje je počinjeno da bi se moglo suditi konkretno u Hrvatskoj. Kazao je kako on ne zna postoji li to kazneno djelo u Francuskoj.

Neredi na utakmici Hrvatska-Češka izbili su pred sam kraj utakmice u 86 minuti kada su na teren bačene baklje, te topovski udar. Utakmica je na kratko bila i prekinuta, a u tom sveopćem metežu topovski je udar lakše ozlijedio vatrogasca na terenu. Neslužbeno se doznaje kako francuska policija zbog tog nereda na utakmici u postaju nije privela niti jednog od četvorice Splićana.

U Ravnateljstvu policije kažu da su do sada obradili znatan broj dojava građana, fotografija i video zapisa s utakmice, te da je "preliminarno izdvojeno više od 30 osoba, od kojih se određeni broj može izravno povezati sa sudjelovanjem u protupravnim ponašanjima na stadionu u Saint-Etienneu".

Završeno krim istraživanje nad 28-godišnjakom

Šibenska policija poslala je priopćenje medijima u kojem tvrdi kako je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom osumnjičenim za izazivanje nereda.

'Osumnjičeni je 17. lipnja na stadionu u Saint-Etiennu u Francuskoj, za vrijeme odigravanja utakmice između Hrvatske i Češke, sudjelovao u mnoštvu koje je nasiljem prema drugim osobama ugrožavalo javni red i mir, a poticao je druge navijače iz grupe na nasilje. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave', stoji u priopćenju.

Ovaj osumnjičenik je navodno uhićen zahvaljujući snimkama s utakmice, a prepoznat je zahvaljujući specifičnoj tetovaži koju nosi na tijelu.

Šibenik IN piše kako je navodno uhićen na radnom mjestu u Šibeniku i kako nije pružao nikakav otpor, a dodaju i kako dolazi iz okolice Šibenika i pripadnik je Torcide.

Snimke iz Francuske i dalje pristižu i na temelju njih šibenska policija nastavlja istraživati ovaj incident koji je zgrozio kako domaću tako i svjetsku javnost.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene