Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u provjerenom

Policija o krijumčarima: 'Njihovo je da bježe, naše da ih hvatamo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skrivani po prtljažnicima, šumama, gladni, padali su od iscrpljenosti, ali pod svaku cijenu željeli su se domoći Zapada.

U nemogućim uvjetima prešli su tisuće kilometara, a za lažne putovnice platili tisuće eura.

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

Njihov put prema boljem životu stao je u Hrvatskoj. Sada su u prihvatilištu za azilante u Kutini.Tamo se zaustavio i 25-godišnjak iz afričke države Eritreje. 'Teško je jer nema ulica i mrak je. To je džungla sa životinjama poput zmija. Mora se prijeći velika snažna rijeka koja te može odnijeti. Koračali smo polako, noću, zbog moje male kćeri. Samo noću smo pješačili. Danju nismo mogli zbog vojnika obje države koji nadziru granicu. Ako te zaustave, a pokušaš pobjeći, upucaju te', isptičao je muškarac koji dijeli sudbinu s tisućama azilanata.

Od 906 zahtjeva u posljednjih 6 godina, samo 15 osoba dobilo je status azilanta. Proveli smo noć s graničnom policijom, prošli zapuštenim prijelazima i neucrtanim puteljcima kojima se krijumčare ljudi. Linijom koja odvaja Splitsko - Dalmatinsko županiju od Bosne i Hercegovine. Poznata balkanska ruta švercanja cigareta, droge, oružja i ljudi, dosad je češće išla preko granice sa Srbijom. Ali zbog učestalog presijecanja krijumčarskih lanaca, pomiče se na jug.

'Imotski za zaštita državne granice. Njihovo je da bježe, a naše da ih hvatamo', rekao je Zoran Buljubašić, pomoćnik načelnika policijske postaje Imotski za zaštitu državne granice. Prošle je godine 1823 ljudi uhićeno u ilegalnom prelasku državnu granicu. Podatak koliko stvarno ilegalnih migranata sa željom za boljim životom prolazi Hrvatskom iz dana u dan, nitko ne može znati. Krijumčara su pak, hrvatski zatvori, iz godine u godinu, sve puniji. Za protuzakonito prebacivanje preko granice predviđena je kazna do osam godina zatvora.

Emisiju Provjereno gledajte večeras u 21 sat, u večernjem programu Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene