Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedeni

Policija u suradnji s USKOK-om: Suci i delegat osumnjičeni za namještanje utakmica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko-dalmatinska policija u suradnji s USKOK-om, dovršila je kriminalističko istraživanje nad osobama za koje se sumnja da su namještale nogometne utakmice.

Kriminalističko istraživanje policija je provela nad osam osoba starih od 27 do 57 godina, od kojih je jedan policijski službenik, za koje postoji sumnja da su od 24. travnja 2015. do 17. svibnja 2015. počinili više kaznenih djela ''Davanje mita“, „Primanje mita“, te kazneno djelo „Trgovanje utjecajem“.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

Sumnja se da su navedene osobe, kao suci i delegat nogometnih utakmica I. Županijske nogometne lige, te odgovorne osobe nogometnih klubova, međusobno dogovarale i realizirale pristrano suđenje nogometnih utakmica koje su se odigravale između pojedinih klubova, u zamjenu za novac, čime su počinili više kaznenih djela „Davanje mita“ i „Primanje mita“, te jedno kazneno djelo “Trgovanje utjecajem“.

Policija s područja Imotskog privela nogometne suce i delegate

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 27-godišnjak i 28-godišnjak, kao nogometni suci I.ŽNL, te 43-godišnjak kao delegat na utakmicama navedene lige, od odgovornih osoba, odnosno predsjednika i trenera nogometnih klubova (42-godišnjak, dvojica 49-godišnjaka i 57-godišnjak) koji se natječu u navedenoj ligi, tražili i primili mito u raznim novčanim iznosima, dok su navedene odgovorne osobe iz nogometnih klubova, ujedno davale mito, kako bi spomenuti nogometni suci pristrano sudili nogometne utakmice, u korist zainteresiranih nogometnih klubova, odnosno da delegat na predmetnim utakmicama ne bi reagirao na sudačke greške i previde.

Također je utvrđeno da je 27-godišnjak kao nogometni sudac I.ŽNL dogovorio s odgovornom osobom, 49-godišnjim predsjednikom jednog nogometnog kluba, da će kao nogometni sudac i dobar poznanik 28-godišnjaka, također nogometnog suca I.ŽNL, koji je od strane povjerenika za suđenje određen da sudi nogometnu utakmicu I.ŽNL utjecati na istog kako bi pristrano sudio nogometnu utakmicu, u korist nogometnog kluba, za što bi dobio novac, a na što 28-godišnjak nije pristao.

Sumnja se i da je 55-godišnjak kao kontrolor suđenja u Županijskom nogometnom savezu, uoči odigravanja nogometne utakmice I.ŽNL eksplicitno sugerirao 27-godišnjem nogometnom sucu kako će suditi navedenu nogometnu utakmicu u korist jednog nogometnog kluba, čime su ostvarena obilježja kaznenog djela „Trgovanje utjecajem“.

U odnosu na 27-godišnjeg policijskog službenika postoji sumnja da 4. travnja ove godine prilikom obavljanja poslova kontrole prometa, nije sankcionirao utvrđeni prekršaj prekoračenja brzine počinjen od strane 22-godišnjaka, kažnjiv po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čime je iskoristio svoj položaj i ovlast, te na taj način 22-godišnjaku pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1000 kuna, počinivši time kazneno djelo „Zlouporaba položaja i ovlasti“.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja Uredu za suzbijanju korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava protiv osam osoba zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, dok su 27-godišnjak, 28-godišnjak i 55-godišnjak predani pritvorskom nadzorniku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene