Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golim okom nezamjetne krivotovorine

Pokušali krivotvorene skulpture Džamonje prodati za 70 000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka policija uhvatila je dvojicu umjetnika koji su pokušali na prevaru prodati krivotvorene skulpture pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje, vrlo dobre izradbe i golim okom nezamjetnih razlika u odnosu autentičnu skulpturu.

Policija je zbog nedopuštene uporabe autorskog djela i prijevare prijavila 45-godišnjeg kustosa i suvlasnika Galerije 'Grubić' Damira Grubića i 50-godišnjeg predsjednika udruge likovnih umjetnika "Fortuna-art" Darka Starešinu, dok još istražuje tko je izradio krivotvorine. Kriminalistička istraga pokazala je kako je Grubić nabavio krivotvorinu Džamonjine skulpture 'MSG-XVII iz 2002.' izrađenu od crnog granita, sastavljenu od elemenata tzv. "kifli" te ju je pokušao prodati iako je znao da je riječ o krivotvorini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ilegalno surfanje internetom Mladić u Hrvatskoj naručivao lažne novčanice eura: Policija objavila detalje Slika nije dostupna Odlazak poznatog kipara Preminuo Dušan Džamonja

Tržišna vrijednost originala iznosi oko 130 tisuća kuna, no Grubić je krivotvorinu u lipnju 2009. ponudio kupcu u zamjenu za umjetničke slike u vrijednosti oko 70.000 kuna. Kupac je odustao od kupnje nakon što je sin pokojnog Dušana Džamonje Fedor utvrdio kako je riječ o krivotvorini.

Taj slučaj policija je razotkrila nakon što je još jednu krivotvorinu istog originala Starešina u veljači 2010. ponudio kupcu u zamjenu za umjetničke slike u vrijednosti 20.000 kuna. Provjerom autentičnosti ponovno je utvrđeno da je riječ o krivotvorini nakon čega su oba slučaja prijavljena policiji.

Prvu skulpturu policija je pronašla u stanu 45-godišnjaka. Krivotvorene skulpture su vrlo dobre izradbe, izrađene od crnog granita i veće razlike u odnosu na autentičnu Đžamonjinu skulpturu nezamjetne su golim okom. Skulpture se u manjoj mjeri razlikuju po proporcijama i dimenzijama te rasporedu granitnih elemenata tzv. 'kifli', u obradi površine, ljepilu, strukturi kamena te nedostatku olovnog žiga kao signature.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene