Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kreativni prevaranti

Građani, oprez! Filmskom novčanicom eura uspio obaviti šoping: Ovako možete najlakše prepoznati lažne eure

Ilustracija
Ilustracija Foto: Damir Skomrlj / CROPIX
Dovitljivi prevaranti koriste situaciju i podvaljuju lažne novčanice čak i u trgovinama.

Nova valuta u Hrvatskoj donijela je i kreativne pokušaje prevara, pa je tako jedan "kreativac" u trgovini uspio obaviti šoping s novčanicom od 10 eura koja je zapravo - filmski rekvizit. 

Sve se odigralo na području općine Nova Kapela, a policija je zaprimila prijavu 2. siječnja oko 17:20 da je nepoznata osoba za plaćanje u prodavaonici koristila filmski rekvizit od 10 eura. Počinitelja traže. 

Sličan slučaj, podsjećaju, odigrao se i u prosincu prošle godine na području Slavonskog Broda, kada je evidentiran slučaj plaćanja taksi-usluge, također filmskim rekvizitom – novčanicom od 50 eura. 

Građani koji se još nisu priviknuli na izgled nove valute trebaju biti oprezni jer prevaranti vrebaju i koriste situaciju. Svaku euronovčanicu trebalo bi dobro pogledati, a kad je riječ o onima koje su filmski rekviziti, razlika između njih i pravih i više je nego očita. Naime, na filmskom novcu ispisano je "Souvenir production", odnosno "This is not legal, it is to be used for motion props". U slučaju sumnje u originalnost potrebno je odmah pozvati policiju.

Kako prepoznati lažne novčanice

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je kako su u optjecaju su dvije serije euro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. Zajedničke značajke obje serije euronovčanica jesu: naziv valute ispisan različitim pismima; na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke; ondje se nalazi i potpis predsjednika/ce ECB-a; svaka novčanica ima serijski broj.

Pročitajte i ovo Euro Bit će i krivotvorina Kako prepoznati lažne eure? Na ove detalje obratite posebnu pozornost

No, postoji i lakši način provjere autentičnosti euronovčanica, a HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

Osjetite papir i reljefnost novčanice. Podignite novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euronovčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe."

Detaljne video upute i fotografije možete vidjeti na stranicama HNB-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene