Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva miloijuna u gotovini

Poduzetnik opisao kako je HDZ-u u vrećicama nosio milijune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja u slučaju Fimi media svjedočio je poduzetnik Slaven Tintor koji je opisao kako je u vrećicama nosio milijune kuna u središnjicu HDZ-a. Svjedočio je i bivši direktor Croatia Airlinesa.

Poduzetnik Slaven Tintor posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci da je pred izbore 2007. u nekoliko navrata donirao HDZ-u ukupno dva milijuna kuna u gotovini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strani mediji o presudi 'Ovo je pravi uvid u stanje političkog sustava u Hrvatskoj' Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Terešak: Krali su pojedinci, a ne 22 tisuće članova HDZ-a

Suprotno iskazu u istrazi, u kojoj je rekao da je novac predao optuženom Ratku Mačeku, svjedok je danas ustvrdio da je novac predao u središnjici stranke gdje su uz Ratka Mačeka bili bivši ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić i glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

>> Šef osiguranja: Štitili smo Sanadera još godinu dana nakon ostavke

Ispričao je da je novac u običnoj vrećici ostavio na stolu da pritom ništa nije potpisao i da ne zna tko ga je uzeo. Svjedok se prisjetio da ga je Jarnjak 2008. pozvao na sastanak na temu njegovih donacija na kojem su bili Maček i Barišić, a na kojem ga je Jarnjak pitao o dva milijuna eura. Dodao je da on o tom iznosu ništa nije znao i da je to rekao Jarnjaku.

"Atmosfera je bila mučna, Jarnjak je bio ljutit i nervozan, rekao mi je čak da bih se trebao isčlaniti iz stranke. Jako me bio uzrujao", rekao je Tintor.

Dodao je da ga je Jarnjak tad uzrujao i da je vjerojatno zaboravio da ga je ranije pohvalio zbog donacije stranci. Svjedok je potvrdio da je bio uzrujan jer je shvatio da dva milijuna kuna nisu ušla u stranku ili da je ušao samo manji dio.

Ispričao je da je kasnije doznao da je priča o dva milijuna eura vezana uz Vinku Cetinski, Danka Končara i njegovog bivšeg poslovnog partnera Dragu Radolovića. Prisjetio se da ga je Radolović, s kojim je bio suvlasnik tri tvrtke, zamolio da Končaru kaže da mu je (Radolović) dao veći iznos novca.

Kazao je također da je o donacijama razgovarao s Ratkom Mačekom do kojeg je došao preko svoje sestre i bivše Sanaderove tajnice u vladi Helge Draženović.

Bivši direktor Croatia Airlinesa Sanaderu nosio avionske karte

Bivši direktor Croatia Airlinesa Ivica Mišetić posvjedočio je da je na traženje Sanadera ispitivao najpovoljnije opcije za rezervacije karata koje je podizao na šalteru i odnosio ih bivšem premijeru.

Vrijednost karata kojima su uglavnom putovali Sanader i članovi njegove obitelji Mišetić je procijenio na milijun do milijun i po kuna. "Radilo se o prekooceanskim rutama u poslovnoj klasi, a u nekoliko slučajeva i o rutama do Splita", kazao je Mišetić dodavši da je karte nabavljao otkad je premijer stupio na dužnost do rujna 2010., a radilo se o oko 25 karata.

Bivšeg premijera Ivu Sanadera, njegovu bivšu stranku i ostale optužene tereti se za izvlačenje milijunskih iznosa iz državnih ustanova i tvrtki u "Crni fond HDZ-a". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene