Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilaliju produljen pritvor

Podnijet istražni zahtjev zbog pokušaja ubojstva Ede Kosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo je Županijskome sudu istražni zahtjev protiv Sefedina Bilalija (72) iz Poreča, Mire Đurića Bombaša (41) iz Đakova i Nikice Ćurića (45) iz Osijeka zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela poticanja na pokušaj teškog ubojstva te pokušaja teških ubojstava porečkoga dogradonačelnika Ede Kosa.

Bilalija se tereti da je u listopadu 2006. godine u Poreču potaknuo Đurića na ubojstvo Ede Kosa, za što mu je dao i novčanu naknadu. Đurić je nakon toga poslije ponoći 19. listopada 2006. pod Kosov automobil postavio eksplozivnu napravu koju je iz daljine aktivirao mobitelom. Kos u eksploziji nije ranjen jer nije bio blizu automobila.

Četiri godine poslije Bilali je u Poreču, stoji u zahtjevu za pokretanje istrage, ponovno potaknuo Đurića na ubojstvo Kosa. Đurić je ponudu prihvatio, a u listopadu 2010. godine angažirao je Nikicu Ćurića da to i učini. Ćurić je 17. listopada 2010. godine u 21:35 sati vatrenim oružjem pokušao ubiti Edu Kosa u dvorištu njegove obiteljske kuće u Kukcima, nedaleko od Poreča, no on je napadača udario torbom pa se Ćurić dao u bijeg.

Odvjetništvo za Bilalija i Đurića traži i zadržavanje u pritvoru, a Ćurić, protiv kojeg je kaznena prijava podnesena redovitom putem, je na slobodi.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Ima poginulih Projektil eksplodirao u blizini Zelenskog: Nikada prije Rusi nisu bili ovako blizu Ilustracija Porečki 19-godišnjak Zanimljiv ulov policije: Kod mladića pronašli stotine krivotvorenih eura, a onda su mu pretražili kuću...


Inače, istražni sudac Županijskoga suda u Puli produljio je danas mjeru zadržavanja Sefedinu Bilaliju na rok od 72 sata. U tom roku odlučit će o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva Županijskoga državnog odvjetništva o pokretanju istrage i određivanju pritvora. Bilali je zadržan zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i bijega jer je on i makedonski državljanin.



Bilali, poznati porečki ugostitelj, uhićen je u subotu u Poreču u koordiniranoj akciji PNUSKOK-a i pulskoga Županijskog državnog odvjetništva. Miro Đurić Bombaš u pritvoru je istražnog centra Županijskoga suda u Puli od sredine svibnja, kada je uhićen zbog pokušaja iznude porečkoga dogradonačelnika Ede Kosa. Kao mogući motiv naručivanja ubojstva Ede Kosa mediji su navodili višegodišnje sporove grada Poreča i ugostitelja Bilalija zbog atraktivnih poslovnih prostora na porečkoj rivi.

Istarski župan Ivan Jakovčić podsjetio je danas u priopćenju da su još kada se to dogodilo najoštrije osudili kukavički čin oružanog napada na porečkoga dogradonačelnika Edu Kosa te je zatražio da se zajedničkom akcijom policije i mjerodavnih institucija odmah energično krene u otkrivanje počinitelja i tako pošalje poruka o djelotvornosti sustava u zaštiti i sigurnosti svih nas.

'Upućujemo, stoga, čestitke službenicima Policijskoga nacionalnog ureda za suzbijanje kriminaliteta na uloženim naporima na razrješavanju tog slučaja', kaže se među ostalim u županovu reagiranju. 'Tolerantna i mirna Istra zgrožena je svakim činom nasilja i svi zajedno moramo učiniti sve da ona bude sigurno i ugodno mjesto za život', stoji u priopćenju istarskoga župana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene