Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Općinski sud u Splitu

Počelo suđenje za Konstruktor: 'Nismo krivi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na splitskom općinskom sudu započelo je suđenje za nezakonitu privatizaciju tvrtke Konstruktor.

Na današnjem početku suđenja u 'slučaju Konstruktor' sva četvorica optuženika - Željko Žderić, Josip Kuzmanić, Berislav Bašić i Ivica Mladineo, optuženih za zloporabu ovlasti u pretvorbi te splitske građevne tvrtke - izjavili su da se ne osjećaju krivima.
Danas su saslušana tri svjedoka optužnice, a suđenje se nastavlja 1. prosinca. Žderić, tadašnji predsjednik uprave Konstruktor-inžinjeringa i predsjednik tadašnjeg upravnog odbora Konstruktora, Mladineo, bivši ravnatelj porezne uprave, te Kuzmanić i Bašić optuženi su da su privatizacijom Konstruktora oštetitli Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za više od dva milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Zatvorska kazna Prije 5 godina Gliserom naletio na 20-godišnju djevojku i usmrtio ju: Pogledajte koju kaznu je dobio Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces"

Po optužnici sva su četvorica od travnja 1992. do konca 1996. imenovani u upravni odbor Konstruktora rješenjem Agencije za restrukturiranje i razvoj radi provedbe pretvorbe te tvrtke te s nakanom da onemoguće pretvorbu društvenog kapitala i uskrate HFP-u cijenu dionica koje se prodaju radnicima, nisu završili započetu privatizaciju trgovačkog društva, već su osnovali društvo Konstruktor-inžinjering d.d. Split na koje su simuliranom prodajom prenijeli imovinu Konstruktora. Tako su, po optužnici, počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja.

Svjedok Božo Biuk je rekao kako je glavnu riječ u odlukama u Konstruktoru imao prvookrivljenik Žderić te kako je radeći u Konstruktoru otišao u prijevremenu mirovnu potkraj 1991. jer se nije slagao s politikom poduzeća. No i prije i poslije nastavio sam zastupati interese malih dioničara kojima sam i osobno pripadao, dodao je.

'U elaboratu stručnog povjerenstva iz 1992. navodi se da je vrijednost Konstruktora gotovo dvije milijarde hrvatskih dinara, a nakon toga upravni odbor je donio odluku da je vrijednost poduzeća deset puta manja, t.j. 181 milijun. To pouzdano znam', kazao je Biuk i podsjetio kako je o stanju u Konstruktoru, u kojem su, drži, izigrani mali dioničari, pismima izvješćivao DORH i glavnoga državnog odvjetnika te financijsku policiju i vladu. Na Biukovo svjedočenje reagirali su branitelji optuženika riječima da Biuk nije mogao biti dioničar, niti zastupati dioničare GP-a Konstruktora, jer to poduzeće nikad nije bilo dioničarsko društvo. Upozorili su i da je Biuk otišao u mirovinu 1991., a razdoblje koje se spominje u optužnici odnosi se na vrijeme nakon odlaska u mirovinu.

Svjedok Vladimir Barišić iz ekonomsko-finacijskog sektora Konstruktor-inžinjeringa d.d. kazao je kako je tu novonastalu tvrtku utemeljilo građevno poduzeće Konstruktor te da je nova tvrtka prodala 1992. dionice tvrtki Projektni biro, koja je nastala od negdašnjeg OUR-a (organizacije udruženog rada), u Konstruktoru. 'Razlog za takvu prodaju dionica bio je spriječiti odlazak dionica u Jugobanku, a osim toga nije se mogao pronaći drugi kupac i moralo se spasiti Konstruktor - inžinjering od stečaja', kazao je Barišić.

Po njegovim riječima Konstruktor-inžinjering je dao zajam Projektnom birou, koji Biro nije mogao vratiti te je vratio dionice koje je Konstruktor-inžinjering zatim prodavao radnicima. Objasnio je kako je prije prodaje 'napuhana' vrijednost te tvrtke, ali je onda smanjivana jer u nju nisu mogli ući objekti i pogoni na tadašnjim okupiranim područjima u Hrvatskoj te u Bileći (BiH).

Barišić je, na upite obrane, odgovorio kako je GP Konstruktor 1991. bio u krizi i pred stečajem te mu je stvarna vrijednost tada, kaže, bila '7,5 milijuna tadašnjih njemačkih maraka u minusu'. Objasnio je kako je taj 'minus' nastao jer nisu bilancirani pogoni tvrtke u inozemstvu, a osim toga Konstruktor je tada, drži Barišić, izgubio oko 10,6 milijuna njemačkih maraka u arbitražnim sporovima. Dodao je kako su uzroci teškog stanja u Konstruktoru i ukradena oprema u Keniji i Tanzaniji te gubitci u Iraku.

Svjedok Ante Kuzmanić je, potvrdivši da je brat drugookrivljenog Josipa Kuzmanića i da pristaje svjedočiti, rekao da je prodaju Konstruktor-inžinjeringa Projektnom birou poticao prvookrivljeni Žderić. 'Konstruktor-inžinjering nije mogao dobiti jamstvo banaka te je prodan Projektnom birou', rekao je Kuzmanić. Uoči današnjeg suđenja, uz suglasnost obrane, raspušteno je sudsko vijeće, a postupak vodi sutkinja Ivana Bilušić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene