Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje skupini Janusza Dervishija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Općinskom sudu u Rijeci je pred sudskim vijećem, kojim predsjedava sutkinja Gordana Denona Kusijanović, počelo suđenje Januszu Dervishiju iz Rijeke i još osmorici optuženih za iznudu, lihvarenje, sprječavanje dokazivanja na sudu i druga kažnjiva djela.

Svi optuženi, od kojih je samo Dervishi još u pritvoru, na početku glavne rasprave izjasnili su se kako se ne smatraju krivima.

Pročitajte i ovo Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri... Ilustracija U prisutnosti djeteta Muškarac priveden u Rovinju: Udarao po vratima i žrtvu ozlijedio elektrošokerom

Optužnica Janusza Dervishija tereti da je tijekom 2006. predvodio i organizirao iznuđivanje 300.000 eura od riječkog javnog bilježnika Velibora Panjkovića zbog otkaza njegovoj bivšoj zaposlenici Suzani Vozila.

Vozila se, tvrdi Državno odvjetništvo, obratila Dervishiju za
pomoć zbog navodnih uvreda i otkaza, a on je, uz pomoć dvojice optuženih, Vullneta Sedollija i Živka Letića, upućivao prijetnje smrću Panjkoviću tražeći ispriku i novac.

Dervishija se tereti i da je prošle godine, uz pomoć Letića,
Dragana Majkića i Boška Lončara utjecao na davanje iskaza jednog od svjedoka u postupku protiv Roberta Filipovića iz Rijeke, osumnjičenog za propucavanje automobila 'porsche' u središtu Rijeke. Lončar je u to vrijeme bio policijski djelatnik a tereti ga se za zlouporabu položaja.

Janusz Dervishi se pojavljuje i kao prvooptuženi u dijelu optužnice vezanom uz posudbe novca, određivanje lihvarskih kamata te oduzimanje nekoliko kuća i stanova dužnicima koji nisu bili u stanju vratiti posuđeno i kamate. 

Tako stečen novac Dervishi je, prema optužnici, zajedno s optuženima suprugom Šemsom Dervishi te Marinom Kobaš, ulagao u kupnju novih nekretnina, automobila, u gradnju i adaptacije stambenih zgrada te polagao na bankovne račune. Po ocjeni Državnog odvjetništva, vrijednost svih ovih transakcija veća je od šest milijuna kuna.

Suzana Vozila je, kao tadašnja javna bilježnica, izrađivala ugovore o transakcijama vezanim uz nekretnine počinivši niz prekršaja te se tereti i za nesavjestan rad u službi.

Dervishiju je još u stanu pronađeno i nešto marihuane, a Sedollija se tereti i za neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja i streljiva.

Oni su prije godinu dana istovremeno uhićeni na raznim lokacijama u Rijeci u akciji specijalne policije nakon dugotrajne policijske obrade pri čemu je korišteno i prikriveno snimanje razgovora. Tada je bio uhićen i riječki odvjetnik Velimir Došen, ali je njegov slučaj, vezan uz sprječavanje dokazivanja u predmetu Filipović, izdvojen iz ovog postupka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene