Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Dijagnoza 2

Počelo suđenje devetorici optuženih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na osječkome Županijskom sudu danas je počelo suđenje devetero okrivljenika u slučaju 'Dijagnoza 2', optuženih za više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te za primanje mita, zbog čega je državni proračun, za protuzakonito omogućavanje statusa ratnih vojnih invalida većem broju osoba, oštećen za 3,2 milijuna kuna.

Svi su optuženici izjavili da se ne osjećaju krivima ni za jedno kazeno djelo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kobna zamjena Mlada žena umrla nakon dva odlaska na hitnu pomoć: Meningitis zamijenili s glavoboljom Ilustracija Poguban je i umor Opasnost na cesti: Ako imate neku od ovih dijagnoza, ne biste trebali voziti!

Optužnica USKOK-a tereti Natašu Jokoš, tajnicu na Odjelu za kardiologiju u osječkoj Kliničkoj bolnici, Nikolu Prgića, umirovljenoga branitelja, dr. Darka Horvata, liječnika na Klinici za unutarnje bolesti te bolnice koji je obnašao i dužnost člana liječničkoga povjerenstva zaduženog za ocjenu invalidnosti, Mirku Lukića, policijskog službenika brodsko-posavske Policijske uprave, i Sandru Rudnički, administrativnu referenticu za liječnička povjerenstva u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije.

Prvooptužena Jokoš i drugooptuženi Prgić okrivljeni su da su povezali u zajedničko djelovanje okrivljenike Lukića, Horvata i Rudnički te pronalazili osobe koje su podnijele ili su tek namjeravale podnijeti zahtjeve za utvrđivanje statusa ratnih vojnih invalida i postotka oštećenja organizma kao posljedice sudjelovanja u obrani RH te zahtjeve za povećanje postotka već utvrđene invalidnosti.

Takvim osobama su, za svote od 5000 do 8000 eura dogovarali specijalističke preglede, a zatim ih i upućivali na liječničko povjerenstvo radi utvrđivanja i povećanja postotka invalidnosti.

Darka Horvata tereti se da je kao liječnik specijalist u osječkoj Kliničkoj bolnici pregledavao te osobe te davao suglasnost da se njihovi predmeti rasporede njemu kao članu prvostupanjskoga liječničkog povjerenstva zaduženog za ocjenu invalidnosti te da je i odobravao unaprijed dogovoreni postotak invalidnosti.

Sandra Rudnički tereti se da je kao administrativni referent za liječnička povjerenstva u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije raspoređivala te predmete dr. Horvatu neovisno o redoslijedu njihovoga stvarnog zaprimanja.

Optužnica obuhvaća i liječnike specijaliste iz osječke Kliničke bolnice Darka Šimuna Vukašinovića-Soljačića, Brunu Splavskog i Vjekoslava Kolarevića, koji su okrivljeni da su više puta za 100 eura po pregledu žurno primali osobe koje su im upućivali prvooptužena Jokoš i drugooptuženi Prgić, a koje su bile u postupku ostvarivanja prava ratnoga vojnog invalida. Okrivljenika dr. Roberta Steinera, također liječnika osječke Kliničke bolnice, tereti se da se, kao predsjednik liječničkog povjerenstva za pregled hrvatskih branitelja, u prosincu 2007. za 1000 eura na sjednici povjerenstva složio s priznanjem statusa ratnoga vojnog invalida jednoj osobi s 20-postotnim oštećenjem organizma.

Sve se optuženike tereti da su na taj način većem broju osoba omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi od 3,2 milijuna kuna na štetu državnog proračuna jer su stjecanjem statusa ratnih vojnih invalida dobili pravo na osobnu invalidninu, stekli vojne invalidske mirovine, dionice bez naplate i druga prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Na današnjoj glavnoj raspravi svi su optuženici izjavili da se ne osjećaju krivima ni za jedno kazneno djelo za koje ih tereti optužnica USKOK-a, osim optuženog Splavskog, koji se na današnjem ročištu nije pojavio zbog zdravstvenih tegoba i protiv kojeg će se provesti odvojeni postupak.

Na prijedlog USKOK-a dokazni postupak počeo je preslušavanjem audiozapisa i videozapisa te pregledavanjem SMS poruka prikupljenih tijekom tajnog praćenja okrivljenika, a u kojima su, među ostalim, zabilježeni navodi kako 'treba dati još 1000 eura jer i Zagreb traži svoje', te da je 'potrebno još 700 eura' kako bi se određenim osobama povećao postotak njihove invalidnosti.

U audiozapisima i SMS porukama spominju se i izrazi poput 'za nas nitko ne zna', 'poklon iznenađenja', 'poklon-bon', 'bon te čeka' i 'vreća krumpira je kod tebe' te dogovori da se neke osobe upućuju "kod Horvata".

Preslušavanje tonskih i videozapisa, kojih ima oko 25 sati, te pregledavanje prikupljenih SMS poruka, nastavit će se sutra i trebalo bi potrajati cijeli tjedan, a ispitivanje prvih svjedoka najavljeno je za idući tjedan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene