Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pljačka pošte: Hrvati pružili logistiku pljačkašima iz Srbije za 10 posto plijena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest osoba uhićeno je pod sumnjom da su povezani s pljačkom glavne splitske pošte prije dva mjeseca. Među njima je i čelnik kaštelanske Hvidre Jozo Certa. No, policijski obruč međutim stegnuo se samo oko pomagača do sada uhićeni počiniteljima su pružali logističku podršku.

Policija je intenzivnim radom uz izvrsnu suradnju s obavještajnim službama i USKOK-om u cijelosti razjasnila pljačku više od 15 milijuna kuna koje su razbojnici odnijeli 15. ožujka iz središta Hrvatskih pošta u Splitu, izvijestili su glavni ravnatelj policije Marijan Benko i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

Pročitajte i ovo Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan" Ilustracija Razbojništvo Pljačka na Jarunu: Maskiran zaskočio djelatnika pošte i ukrao novac

Samo razbojstvo, rekao je Benko, počinila je grupa iz Srbije koja je uspjela pobjeći. Kod njihovih pomagača u Splitu i Kaštelima pronađeno je na jednome mjestu milijun kuna, a u dva stana osumnjičenih pomagača 88.000 kuna te je očito da su im razbojnici za pomoć ostavili 10 posto opljačkanog novca. 

Splitski pomagači odradili su svoj posao za 10 posto plijena. Tako su među sobom trebali razdijeliti plijen od oko milijun i pol kuna.

Istraga ove pljačke, koju su koordinirali ravnateljstvo policije i USKOK, otkrila je cijelu kriminalnu mrežu koja je umiješana u niz pljački i drugih nedjela na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Četiri osobe iz tog kruga sudjelovale su i u drugoj pljački pošte na Ravnim Njivama.

Čini se da se radi o organiziranom kriminalu koji djeluje na području više zemalja u regiji, no policija je za sada objavila samo kako imaju saznanja da su se na splitsko područje na neki način sklonile dvije kriminalne skupine bosanskih Srba s Pala i to navodno u strahu od odmazde treće, veće kriminalne skupine iz Srbije. Obračuni između tih skupina su spriječeni, a u daljnjim se postupcima ra razrješenje slučaja nastavlja s policijom Srbije i Bih. 

Očito se radilo o vrlo ozbiljnim i opasnim prijetnjama jer je policija nakon njihovog bijega pronašla zavidan arsenal naoružanja. Jedna od te dvije skupine sudjelovala je dakle i u pljački glavne splitske pošte. No, očito će se ovom istragom USKOK-a i policije početi odmotavati i mnogo šire kriminalno klupko pa se može očekivati i razrješavanje mnogih drugih, do sada nerazrješenih, nedjela.

Istražnome sucu Županijskoga suda u Splitu sutra će biti privedeno šest osumnjičenih osoba koje su privedene u Splitu i Kaštelima, uz zahtjev za njihov pritvor.

Policija je odbila priopćiti o kojim se osobama radi, ali se neslužbeno doznaje da je među uhićenima i čelnik kaštelanske HVIDR-e Jozo Certa, koji je i predsjednik županijske udruge nogometnih sudaca te sportski direktor Nogometnog kluba "Vala", a uhićeni su i njegov brat Ivan te njegov 18-godišnji sin. Benko i Cvitan su rekli da je tijekom istrage privedeno više od sto ljudi, a neki su bili i na poligrafu.

Ravnatelj USKOK-a Cvitan je rekao da je riječ o organiziranoj skupini kriminalaca s područja više država. Tijekom istrage policija je premetnula 22 stana i poslovna prostora te pregledala 28 vozila, pri čemu je oduzela veću količinu oružja. 

Podsjetimo, 'pljačka stoljeća' trajala je svega 15-ak minuta. Petorica maskiranih i naoružanih pljačkaša, razoružali su zaštitara na otključanom glavnom ulazu pošte, vezali ga lisicama i zalijepili mu usta selotejpom. 

Ugurali su ga u lift te su na prvom katu istom metodom izbacili iz stroja i drugog zaštitara. Upali su potom u prostoriju za prikupljanje novca i prijeteći “škorpionima” polegli četvero djelatnika. 

Vezali su ih selotejpom te zgrabili košaru prepunu novca za mirovine. Razbojnici su se liftom spustili u prizemlje i naletjeli na trećeg zaštitara, inače dežurnog na rampi. I njega su onesposobili i pobjegli džipom. Taj je džip 22. ožujka pronađen spaljen na Lećevici, a kriminalističkom obradom je utvrđeno da je bio ukraden u Sarajevu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene